Satelitul în greutate de peste 600 de kg a fost transportat pe orbită de o rachetă Changzheng (Marşul cel Lung) 2D. El va efectua la fiecare 90 de minute o rotaţie în jurul Terrei la altitudinea de 500 km.

Satelitul QUESS (Quantum Experiments at Space Scale – experimente cuantice la scară spaţială) este numit şi Micius, după un filosof chinez din secolul 1, considerat primul autor de experimente optice din lume.

Misiunea QUESS va dura doi ani şi ar urma să stabilească comunicaţii cuantice imposibil de interceptat, prin transmiterea la sol a unor chei de codare. Totodată, va permite progrese în studierea inseparabilităţii cuantice (quantum entanglement), un fenomen fizic straniu.

Securitatea comunicaţiilor cuantice se bazează pe imposibilitatea separării sau duplicării unui foton cuantic, ceea ce face comunicaţiile imposibil de interceptat sau descifrat, explică Xinhua. Satelitul va transmite astfel de fotoni către două staţii de la sol, aflate la 1200 de km una de alta, pentru a testa inseparabilitatea cuantică pe distanţe mai mari.
Sursa: Agerpres