Uleiul de sâmburi de struguri a fost la început considerat un simplu produs secundar fabricat din materia primă rezultată în procesul vinificării. Ulterior piaţa a indicat, că în anumite cazuri, acest produs secundar poate aduce beneficii mai mari decât produsul principal al viei, şi anume vinul – atunci când via produce un vin, fie el şi dintr-un soi nobil, cu un succes mic pe piaţă, mai greu de vândut. Vinul şi uleiul de sâmburi de strugure sînt judecate după o logică diferită, care poate sublinia atuuri ce pot deveni complementare în definirea profitabilităţii podgoriei.

Uleiul de sâmburi de struguri este standardizat după aceeaşi „scară” ca şi uleiul de măsline – extra-virgin, virgin etc. Şi modul de extracţie şi tipul de agricultură folosită au importanţa lor în obţinerea unui produs de succes pe piaţă – este preferat procedeul presării la rece şi utilizarea sâmburilor proveniţi din vii exploatate prin metodele agriculturii organice. Pentru că în sâmbure există doar o cantitate mică de substanţă uleioasă pentru industriile care au nevoie de cantităţi mari se preferată extracţia chimică. Fireşte pe piaţă cel mai scump este „extra-virginul”, care poate ajunge şi la 100 USD/l, vândut de obicei în flacoane de 100 de ml.

Potrivit studiilor (Characteristics and composition of melon and grape seed oils and cakes, Basil S. Kamel, H. Dawson, Y. Kakuda, Journal of the American Oil Chemists’ Society May 1985, Volume 62, Issue 5, pp 881-883) sâmburii de strugure au un conţinut de proteine-8,2, de grăsimi-14.0 şi fibre-38.6%. Acizii graşi nesaturaţi reprezintă 88.6%, tipul de acid gras predominant fiind acidul linoleic.

Cantitatea mică de sâmburi de strugure produsă de un hectar de vie, comparativ cu cea necesară obţinerii unui hectolitru de ulei face ca industrializarea să fie posibilă fie la nivelul marilor exploataţii deţinute de companii, fie la nivelul asociaţiilor de podgoreni care concentrează mari suprafeţe.
Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.