Certificatul verde nu mai e obligatoriu în Marea Britanie. Un medic român aflat în Londra a precizat că această măsură, care va intra în vigoare peste o săptămână, nu a fost, de fapt, niciodată promovată în Anglia.

Dr. Tudor Toma, medic pneumolog în Marea Britanie a susținut, conform News.ro că deja medicii epidemiologi au anunţat că valul 5 al pandemiei aproape a trecut în Anglia. Măsurile restrictive vor fi şi ele mai puţine. Masca va fi obligatorie în spaţiile închise, spune el. Medicul pneumolog a opinat că, în cele mai multe cazuri, monitorizarea pacienţilor cu forme uşoare de boală se face cu ajutorul telemedicinei. El este de părere că nu este necesară prezenţa fizică a pacienţilor în centre de evaluare şi că medicaţia antivirală sau anticorpii monoclonali sunt administrate doar acelor pacienţi care au risc crescut de a face complicaţii.

Singura regulă care se aplică din 26 ianuarie

„De pe 26 ianuarie se vor schimba anumite reguli, se pare că singura regulă care rămâne este legată de purtarea măştii în spaţiile interioare, iar certificatul COVID care, sincer, niciodată nu a fost promovat în Marea Britanie, nu va mai fi o măsură din partea Guvernului. În spital avem mai puţini pacienţi decât am avut în valul 1 sau valul al doilea, iar cei care sunt internaţi, din păcate, rămân în continuare din categoria celor nevaccinaţi. Chiar mă gândeam de unde mai apar pacienţi nevaccinaţi, ei fac formele mai grave care necesită internare.

În schimb, sunt foarte mulţi, inclusiv din colegi, persoane care au fost vaccinate şi care sunt testate pozitiv şi care, din cauza regulilor de carantinare, trebuie să stea 5 zile în izolare. Toţi cei vaccinaţi dintre colegi au făcut forme foarte uşoare de boală, probabil vom ajunge la situaţia în care vom testa şi vom avea mai multă atenţie faţă de persoanele care fac formele semnificative, grave de boală. Vom ajunge să tratăm pneumonia COVID aşa cum tratăm alte pneumonii sau alte infecţii”, a spus acesta.

Eliminarea anumitor restricţii este văzută ca fiind un lucru bun

El a arătat că toată populaţia este sătulă de atâtea măsuri și restricții, unele nefiind neapărat în linie cu dovezile ştiinţifice. Acesta a explicat că în Marea Britanie au fost unele măsuri foarte dure şi cu toate acestea varianta omicron s-a transmis la fel de repede. Potrivit cunoscutului doctor, eliminarea anumitor restricţii este văzută de toată lumea ca fiind un lucru bun. În plus, estimarea din partea epidemiologilor aici este că s-a trecut de valul omicron, al cincilea val.

Centrele de evaluare pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID 19 care se înfiinţează în România, o idee bună în opinia Dr. Toma. Antiviralele trebuie însă administrate cu grijă şi doar în anumite cazuri, spune specialistul. Foarte importantă este monitorizarea pacienţilor, care în sistemul de sănătate englez se face mai mult cu ajutorul telemedicinei.

„Trebuie să spunem foarte clar că mulţi nu ar avea nevoie nici de antivirale, nici de anticorpi monoclonali, pentru că o formă uşoară se poate trata doar cu medicaţie simptomatică dar este important ca pacientul să fie monitorizat. Cred că este mai importantă monitorizarea decât ideea că la o formă uşoară putem să administrăm un tratament antiviral”, a punctat el.