Apa de gura este indicat sa fie folosita in fiecare zi. Cabinetul stomatologic este ultimul loc in care ati dori sa mergem. Dar, de voie, de nevoie, mai mult de nevoie, intr-un tarziu ajungem si aici. Medicii stomatologi sustin ca trebuie sa venim si de voie, pentru ca, asa cum era de asteptat, este mult mai usor sa previi. Nu doar o igiena stricta sau o alimentatie sanatoasa va ajuta sa scapati de stomatolog, pentru ca problemele pot aparea oricand, iar fara un control regulat la cabinet aceste probleme nu pot fi anticipate si nici evitate sau rezolvate.
Nimeni nu-ti poate garanta 100% ca un anume cabinet stomatologic este cel mai bun. Din pacate, numai dupa ce ati facut o lucrare stomatologica puteti sa verificati calitatea muncii. Asa ca cel mai bun lucru pe care il poate face un doctor stomatolog serios este acela de a oferi garantie efectiva pentru lucrarea efectuata. Din pacate, nu doar niste bani aruncati sunt singura ingrijorare a pacientului, ci si riscul ca doctorul sa … scoata dintele bun.
Nu este suficient ca medicul sa faca o lucrare buna. Trebuie sa existe o conlucrare intre medic si pacient, mai ales in cazul lucrarilor mai complicate, in sensul ca pacientul este cel care are grija de ceea ce doctorul a facut.
Indiciile care va ajuta sa alegeti un cabinet stomatologic cat mai bun nu sunt prea multe si nici nu ofera o identificare exacta. Cu cat un cabinet are mai multi clienti, cu atat prestigiul sau creste. Imaginea pe care o are cabinetul este foarte importanta: daca isi face publicitate in mass-media, cum arata cabinetul pe afara, cat de ingrijit este in interior. Numarul medicilor stomatologi (un doctor are randament maxim cel mult 7 ore pe zi) si dotarile tehnice ale cabinetului au un cuvant greu de spus in ceea ce priveste profesionalismul acestuia.
Dotarea si materialele fac diferenta
Un aparat de radiografie dentara si unul pentru tratamente cu laser, substante de ultima generatie, cum ar fi amelogenul (folosit pentru plombe), care este garantat intre sapte si zece ani sau gazul ilariant (protoxid de carbon) folosit pentru inhalosedare (anestezie constienta care costa aproximativ 300.000 lei pentru 30 de minute) pot da o anumita siguranta pacientului. Acestea nu sunt reguli obligatorii, dar va pot oferi o imagine de ansamblu asupra cabinetului in care ati hotarat sa intrati.
Ce garantii ofera un medic stomatolog? Aproape nici una. Si asa cum spunea si doctorul Andreas Buzoiu, „calitatea unui cabinet stomatologic nu poate fi verificata decat de pacient. Va expuneti unui risc cand ajungeti intr-un cabinet daca nu v-a fost recomandat.” Un lucru este cert: un medic stomatolog care se respecta si care este sigur de ceea ce a facut si de ce materiale a folosit, intotdeauna se va oferi el sa acorde garantie integrala pentru lucrarea executata: „Daca se intampla ceva cu aceasta lucrare, chiar daca ati respectat toate indicatiile, fara nici o obligatie materiala sau morala, veniti la cabinet si refacem absolut totul.”    

Cristi Costachescu,
cabinetul stomatologic Dent Estet

„Pentru a avea dinti sanatosi este important, in primul rand, modul de viata al mamei care poarta fatul, apoi foarte importanta este componenta genetica. Indiferent cat de mult va ingrijiti dintii, daca mostenirea genetica este dezastruasa, nu aveti ce face. In cazul dintilor sanatosi, trebuie sa ii ingrijiti prin profilaxie (in timpul sarcinii, mama trebuie sa ia pastile cu fluor – fluorul este o componenta foarte importanta a dintilor si un protectiv anticarios foarte bun – apoi copilul trebuie obisnuit cu stomatologul). Dupa fiecare masa, dintii trebuie spalati, iar daca din diferite motive nu puteti este bine sa folositi guma de mestecat, dar neaparat sa contina fluor; acest lucru este valabil si pentru pasta de dinti. Alimentatia, precum si obiceiurile vicioase (rontaitul unghiilor sau al creioanelor) afecteaza in aceeasi masura dintii sanatosi. Si nu in ultimul rand, din 6 in 6 luni veniti la medicul stomatolog. Dar cele mai importante sunt: spalatul regulat pe dinti, o apa de gura, o guma de mestecat si o vizita la cabinetul stomatologic.”