Anunțul a fost făcut în cadrul unei ceremonii anuale drastic limitate din cauza pandemiei de coronavirus. Primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a cerut guvernului japonez să semneze şi să ratifice Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare (TPNW), adoptat de 122 de ţări în iulie 2017, potrivit agerpres.ro

Un minut de reculegere

Aproximativ 880 de participanţi, inclusiv supravieţuitori ai atacului nuclear, prim-ministrul Shinzo Abe şi reprezentanţi din peste 80 de ţări, au ţinut un minut de reculegere la 8.15 (23.15 GMT). Acesta este momentul exact când bomba atomică americană a fost lansată asupra Hiroshimei în 1945.

Bomba cu uraniu de patru tone a făcut ravagii fără precedent în oraşul din vestul Japoniei, ucigând instantaneu zeci de mii de oameni. Trebuie menționat că cea mai mare parte au fost civili.

Până la sfârşitul anului 1945, aproximativ 140.000 de persoane, inclusiv zeci de mii de coreeni şi alţi non-japonezi, au murit din cauza bombardamentelor şi efectelor lor secundare.

Omenirea se luptă acum cu o nouă ameninţare

Kazumi Matsui a vorbit și despre infamul coronavirus. În cadrul ceremoniei de la Memorialul Păcii, primul nipon a spus că omenirea se luptă cu o nouă amenințare.

„Cu toate acestea, cu ceea ce am învăţat din tragediile din trecut, ar trebui să fim capabili să depăşim această ameninţare”, a transmis acesta.

„Când pandemia de gripă din 1918 a atacat acum un secol, a luat zeci de milioane de vieţi şi a terorizat lumea, în timp ce naţiunile care luptau în Primul Război Mondial nu au fost în măsură să se confrunte cu ameninţarea împreună. O creştere ulterioară a naţionalismului a dus la Al Doilea Război Mondial şi bombardamentele atomice”, a spus Kazumi Matsui.

De asemenea, primarul nipon a adăugat și că „nu trebuie să permitem niciodată ca acest trecut dureros să se repete. Societatea civilă trebuie să respingă naţionalismul autocentrat şi să se unească împotriva tuturor ameninţărilor”.