Salariile managerilor de top din SUA au ajuns pe orbita! Pachetele salariile pe care unii privilegiati le incaseaza anual depasesc orice imaginatie, iar starurile de film ar trebui sa isi planga in pumni ca nu au dat mai des pe la scoala.

Directorii executivi inclusi in anuarul Standard & Poor’s 500 (citat de Associated Press) au primit salarii combinate (tineti-va bine!) de 4,16 miliarde de dolari in 2006.

 

Cresterea salariilor din ultimii ani a atras un val de nemultumiri din partea investitorilor, care nu prea inteleg de ce unii CEO primesc actiuni de parca le-ar fi castigat la loterie, cheltuiesc bugete uriase pe masini cu sofer si calatorii de “business” cu jetul privat al corporatiei.

 

Terry Semel, (YAHOO) nu a facut mare branza in 2006 in comparatie cu concurentul traditional Google, daca ne uitam la performantele actiunilor si profituri, dar a bagat in buzunar anul trecut nici mai mult nici mai putin de 71,7 milioane de dolari. O fi rau?! Altfel spus, a bagat in buzunar de doua ori si jumatate cat a primit cel mai bun jucator de baseball al echipei New York Yankees, Alex Rodriguez. Sau a luat cat un Brad Pitt sau un Leonardo DiCaprio (in zilele lor bune) la care se adauga 20% din incasarile unui film cu ecou la public.

 

Bob Simpson de la XTO Energy Inc. s-a dus acasa la nevasta cu 59,5 milioane de dolari, iar Ray R. Irani (Occidental Petroleum Corp) s-a multumit cu medalia de bronz, de 52,8 milioane de dolari.

 

Comisia de Valori Mobiliare (SEC) a cerut marilor companii americane sa faca public “algoritmul” prin care acorda salarii si bonusuri directorilor executiv, o decizie aspru criticata de catre cei vizati, care au argumentat ca o astfel de masura nu ofera nici un fel de informatie relevanta pentru investitori.

 

Din cele 386 de companii incluse in lista AP, numai sase au raportat ca au platit directorilor executivi un salariu sub un milion de dolari anul trecut.

 

Cel mai prost platit (este un eufemism, desigur) a fost CEO-ul de la Costco Wholesale, James Sinegal, care s-a dus acasa sa se lamenteze cu 411.688 de dolari. Nu va induiosati. Omul nostru detine actiuni in valoare de 1,3 miliarde de dolari la compania pe care o conduce si are posibilitatea de a cumpara un pachet de inca 1,2 milioane de actiuni.

 

Iata lista celor 10 cel mai bine platiti directori executivi in 2006

 

Terry Semel (Yahoo) – 71,7 milioane de dolari

 

Bob Simpson (XTO Energy) – 59,5 milioane de dolari

Ray R.Irani (Occidental Petroleum) – 52,8 milioane de dolari

Stanley O’Neal  (Merill Lynch) – 46,4 milioane de dolari

Lawrence Culp (Danaher Corp) – 46,2 milioane de dolari

Angelo Mozilo (Contrywide Financial) – 43,0 milioane de dolari

Alan Mulally (Ford Motor) – 39,1 milioane de dolari

Todd Nelson (Apollo Group) – 32,6 milioane de dolari

Edward Whitacre (AT&T) – 31,8 milioane de dolari

Louis Camilleri (Altria Group) – 31,7 milioane de dolari

Sursa: Associated Press