Pe site-ul micro-blogging sina.com, principalul echivalent chinez al Twitter (de asemenea cenzurat în China), o căutare cu cuvintele ‘scurgere nucleară’ a declanşat următorul răspuns: ‘Potrivit legilor în vigoare, rezultatul căutării dumneavoastră nu poate fi comunicat’.

Agravarea crizei nucleare în regiune lovită vineri de un seism urmat de tsunami i-a alarmat pe chinezi, vecinii Japoniei, alimentând zvonurile răspândite pe internet şi prin SMS.

Microblogurile sunt un mijloc folosit de numeroşi internauţi chinezi pentru a difuza informaţii într-o ţară în care presa este strict controlată de stat, menţionează AFP.

Chiar dacă Ministerul chinez de Externe a asigurat că nici un nivel anormal de radioactivitate nu a fost dectat în China, sunt difuzate mesaje care cer de exemplu să nu se iasă în caz de ploaie, să se poarte haine de protecţie şi să se consume alimente bogate în iod pentru a evita fixarea de particule radioactive pe tiroidă.

Aceste mesaje alarmante au determinat Sina, gigantul internetului chinez, să difuzeze marţi abonaţilor săi un ‘aviz de respingere a zvonurilor’ pentru a calma spiritele.

Situaţia a rămas critică miercuri la centrala de la Fukushima 1, unde autorităţile japoneze luptă pentru a preveni o catastrofă nucleară majoră.

Te-ar putea interesa și: