Societăţile de brokeraj se confruntă cu probleme grave, cauzate de lichiditatea extrem de scăzută a pieţei.  Până la sfârşitul anului, se anunţă tot mai multe falimente.

Piaţa brokerilor ajungea, în 2007, la venituri de aproximativ 100 milioane euro, cea mai mare valoare din istoria modernă a bursei, pornind de la un comision mediu de 1%. În acel moment, brokerii de­clarau că este loc în continuare de creştere, având în vedere numărul redus de emitenţi de pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) comparativ cu pieţele vecine. A urmat însă criza financiară şi economică globală, iar maximele atinse în 2007 au rămas foarte mult în urmă. De la o valoare de peste 10.000 de puncte, indicele BET a coborât până la aproape 2.000 de puncte, iar valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a ajuns la mai puţin de trei milioane de euro, de la peste 13 milioane de euro.

Cei mai loviţi în această perioadă au fost investitorii, care s-au trezit cu portofoliile diminuate drastic, au mar­­cat pierderi şi mulţi au renunţat la tranzacţiile bursiere. Dar în timp ce investitorii îşi pierd economiile, intermediarii pieţei rămân fără obiectul muncii.

Piaţa brokerilor a fost lovită puternic de scăderea valorii tranzacţiilor încă de anul trecut. Totuşi, datorită inerţiei din acest sector, numărul societăţilor de intermediere nu a scăzut. Dimpotrivă. De la un număr de 73 de intermediari în 2007, anul trecut s-a ajuns la 76. Numărul agenţilor au­­torizaţi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), ca şi al sucursalelor, a scăzut. Reduce­rea rulajelor a dus la concedierea a peste 360 de brokeri şi la închiderea câtorva zeci de agenţii. În prezent, numărul brokerilor autorizaţi, conform CNVM, este de 1.513, la un total de 73 de case de brokeraj, trei societăţi fiind deja suspendate în acest an. Acestora li se adaugă personalul auxiliar,  ceea ce face ca numărul to­tal al persoanelor care depind de tranzacţiile de la bursă să fie de aproximativ 1.800-2.000 de angajaţi. Toţi trebuie să supravieţuiască din comisioanele aferente tranzacţiilor zilnice de aproximativ de 2,9 milioane euro. Un calcul sumar ne arată că toţi brokerii au la dispoziţie mai puţin de 30.000 de euro pentru cheltuielile zilnice, sumă din care sunt scăzute şi comisioanele aferente BVB şi CNVM.

Piaţa de capital românească este considerată prea mică pentru număr atât de mare de intermediari. Conform datelor BVB pentru luna ianuarie, cota de piaţă a primelor cinci societăţi din topul intermediarilor (fiind cumulate toate pieţele şi instrumentele de la BVB) este de aproape 50% din total, iar procentele de paţă însumate ale primelor 20 de societăţi reprezintă aproape 80%.

Rulaje mici, faliment sigur

Jumătate dintre casele de brokeraj au rulaje mai mici de un milion de euro lunar. În cazul în care aceste societăţi nu efectuează tranzacţii în nume propriu, prin care să obţină profiturile necesare continuării ac­ti­vităţii, rulajul de un milion de euro este echivalent cu falimentul. Cele mai mari societăţi sunt cele afiliate unor grupuri financiare, cu investitori instituţionali pe post de clienţi. Raiffeisen Capital&Investment a ocupat primul loc în luna ianuarie, cu tranzacţii totale de 94,5 milioane lei şi o cotă de piaţă de 15,75%. Tranzacţii totale mai mari de un milion de euro pe par­cursul lunii trecute au înregistrat doar primele 29 de societăţi. HTI Valori Mobiliare se află pe locul 30, cu aproape 3,9 milioane lei (0,9 milioane euro), iar compania de pe ultimul loc din top, NHL Securities, a intermediat transferuri în valoare de  numai 17.700 lei.

Pierderile îi afectează deja pe bro­keri, mai multe societăţi de­ci­zând închiderea unor sucursale şi renunţarea la colaboratori. Estinvest Focşani a închis, luna trecută, zece agenţii şi a renunţat la opt brokeri, iar Carpatica Invest a concediat 14 brokeri şi a închis două agenţii. Chiar şi KBC Securities, cea mai mare societate de brokeraj de anul trecut, a închis două agenţii şi a disponibilizat mai mulţi brokeri. În condiţiile în care piaţa autohtonă nu dă semne de revenire, iar situaţia va continua cel puţin până la jumătatea anului, rămâne de văzut câte din cele 76 de societăţi înregistrate la finele anului trecut vor rezista.

Pe lângă problemele cauzate de lichiditatea scăzută a pieţei şi testarea de noi minime de către cotaţii, investitorii şi brokerii se lovesc şi de fraude.

Fraudă de peste 200.000 de euro la Deva

Societatea clujeană SSIF Broker, una dintre cele mai mari din categoria brokerior neafiliaţi unor grupuri financiare, cu un număr foarte mare de clienţi investitori individuali, a fost suspendată pentru două săptămâni de către CNVM, după descoperirea unor fraude la Sucursala Deva, în valoare de peste 200.000 de euro. Măsura de suspendare a activităţii întregii societăţi a lovit în toţi cei aproxiamtiv 10.000 de clienţi ai companiei, care nu mai pot efectua tranzacţii prin platforma Broker. Decizia este considerată nejustificată de către conducerea Broker, în condiţiile în care Sucursala Deva a fost suspendată pentru 45 de zile. „În data de 4 februarie, CNVM a declanşat o operaţiune de verificare a cinci sucursale ale Broker, în speranţa că vor găsi dovezi care să justifice sancţiunile aplicate anterior. Formula „taie şi apoi măsoară” în domeniul financiar din România este o premieră mondială”, spune Petru Prunea, preşedintele societăţii. În urma suspendării, Broker Cluj a trimis în concediu 150 de angajaţi, pierderile estimate fiind de 10.000 de lei/zi, la care se adaugă şi numărul mare de clienţi care îşi mută portofoliile la alte societăţi de brokeraj.

145-25568-27_petruprunea_06_c.jpg«În data de 4 fe­brua­rie, CNVM a de­clan­­şat o ope­ra­ţiu­ne de verificare a cinci sucursale ale Bro­ker, în speranţa că vor găsi dovezi ca­re să justifice sanc­ţiunile aplicate anterior.»
Petru Prunea, preşedintele Broker Cluj

2,9 mil. euro este valoarea medie a tranzacţiilor zilnice de la BVB şi Rasdaq, în care sunt incluse şi transferurile cu obligaţiuni şi instrumente derivate

145-25612-27piatadecapital06.jpg