Până nu demult, Catalonia era numită "Germania Spaniei", mulţi cataloni, la fel ca mulţi germani, fiind cunoscuţi pentru seriozitatea şi hărnicia lor. Astăzi, nu puţini sunt cei care spun că situaţia s-a schimbat radical şi că strălucirea de odinioară a regiunii catalane a dispărut.

Cea mai mare problemă este corupţia generalizată, un flagel social care se face simţit nu doar în bănci şi alte instituţii financiare, ci şi în administraţia publică. Aceasta, împreună cu încercările catalane de separare de Spania, au început să-i intimideze pe investitorii germani, cândva foarte bucuroşi să facă afaceri în această regiune. Unii dintre ei cred că obţinerea independenţei de Spania ar fi începutul sfârşitului pentru regiunea autonomă.

Solicitarea independenţei, "o exagerare"

Catalonia, o regiune cu 7,5 milioane de locuitori la graniţa cu Franţa, a devenit pentru multe companii cea mai importantă zonă industrială din Spania. Nu doar producătorul de automobile Seat, parte a grupului Volkswagen, are o uzină aici, ci şi mulţi producători şi distribuitori de subansambluri pentru producătorii de automobile din Germania, care sunt dependenţi de infrastructura din această regiune.

Philipp Dyckerhoff, consultant financiar, care locuieşte şi lucrează de ani buni în Barcelona, spune că marile companii, deşi nu pot pleca din Catalonia peste noapte, încep să regrete că acum 20 de ani nu şi-au mutat centrul de activitate la Madrid. Germanul, care face deseori naveta între Barcelona, Germania şi Madrid, crede că guvernul catalan a exagerat mult când a solicitat independenţă totală faţă de Spania.

Reguli costisitoare

De mulţi ani, firmele care fac afaceri în Catalonia trebuie să îşi traducă mesajele publicitare inclusiv în catalană, în pofida faptului că piaţa locală este mai puţin interesantă din punct de vedere comercial, iar toată lumea vorbeşte şi întelege spaniola. Catalana este însă materie obligatorie la şcoală, inclusiv pentru studenţii Erasmus de aici.

La rândul lor, instituţiile publice din Catalonia comunică în scris doar folosind catalana, iar orice cerere sau notă adresată acestora trebuie să fie de asemenea exprimate în limba catalană.
"Ce nu înţelege nimeni este că firmele germane au venit aici nu datorită catalanilor, ci datorită pieţei economice spaniole", spune finanţistul german Philipp Dyckerhoff.

Mai puţine investiţii

Tocmai această politică a autorităţilor catalane, dar şi criza economică au mărit simţitor rata şomajului, aproximativ un milion de persoane din Catalonia neavând în acest moment un loc de muncă.

În plus, atractivitatea regiunii autonome a scăzut constant începând din 2010. În 2011, investiţiile directe în Catalonia scăzuseră deja cu 25 la sută faţă de anul anterior, situându-se la cifra de 3 miliarde de euro. În contrast cu situaţia de aici, Madridul cunoaşte o evoluţie remarcabilă, fiind cea mai atragătoare regiune din Spania pentru investitori. În 2011, a atras investiţii în valoare de 12,5 miliarde de euro.

Oaia neagră a Spaniei

Investitorii germani au început să devină ezitanţi şi din cauza situaţiei economice în care se află Catalonia. Cu o datorie publică de 25 de miliarde de euro, Catalonia, cândva un model de dezvoltare, a devenit o piatră de moară pentru Spania.

În plus, faptul că actuala conducere a regiunii solicită independenţa de Spania, dar cere simultan şi un ajutor din partea Madridului, în valoare de 5 miliarde de euro, îi irită chiar şi pe unii catalani şi tensionează şi mai mult relaţiile cu guvernul central.

O bună parte din rele din economia spaniolă se regăsesc într-o formă foarte concentrată în cea catalană, sunt de părere unii investitori şi nu numai. Vincente Reyes, contabil catalan, spune că politicienii Cataloniei câştigă prea mult. "Un politician de aici are un venit anual de aproximativ 144 000 de mii de euro, adică mai mult chiar decât premierul spaniol, Mariano Rajoy".

Sursa: Deutsche Welle