Putrajaya este un oraş situat la 25 km de Kuala Lumpur, unde a fost mutat sediul guvernului în anul 1999, din cauza aglomeraţiei din capitala Malaeziei. 

Prin anii ’80, Guvernul Malaeziei a început să caute un loc potrivit pentru o dezvoltare echilibrată a capitalei malaeziene. El a fost găsit la circa 25 km sud de capitală și, în 1995, a fost lansat proiectul Primului Ministru, care avea să ducă la construirea unui centru administrativ federal la Putrajaya. Kuala Lumpur rămâne însă, în continuare, centrul financiar și comercial al statului.

Cele două concepte aflate la baza proiectului au fost “orașul inteligent” și “orașul în grădină”. Drept urmare, Putrajaya se află pe supercoridorul multimedia, împreună cu aeroportul internațional, KL și Cyberjaya, un fel de al doilea Silicon Valley, unde se află toate companiile Hi-Tech. Orientarea ecologistă a orașului se vădește în întinsele spații verzi și parcuri, în lacul artificial de 650 ha.
Putrajaya a fost planificat ca oraş „inteligent”, cu circa 40% spaţiu verde. Cu un diametru de 3,4 kilometri, aici se găseşte cel mai mare sens giratoriu din lume.