Grigori Perelman este un matematician rus de 46 de ani cunoscut pentru contribuțiile sale la geometria riemanniană și pentru faptul că a rezolvat conjectura lui Poincaré. Pentru aceasta din urmă, el a fost recompensat cu un milion de dolari, dar i-a refuzat declarând că nu are nevoie de bani deoarece el ştie să guverneze Universul. Banii au fost împărtiţiţi mai multor tineri matematicieni. Grigori Perelman preferă, în prezent, să locuiască în apartamentul său din Sankt Petersburg şi să ducă o viaţă modestă.

Ce este conjectura Poincare

Problema rezolvată de Perelman,  poate ajuta la determinarea formei Universului. Conjectura lui Poincaré (sau și "ipoteza lui Poincaré"), prima dată enunțată de matematicianul francez Henri Poincaré în 1904, afirmă că dacă într-un spațiu închis și nemărginit tridimensional (cufundat într-un spațiu 4-dimensional) toate "cercurile" bidimensionale pot fi micșorate topografic până ce devin un punct, atunci acest spațiu tridimensional este echivalent din punct de vedere topologic (homeomorf) cu o "sferă" 3-dimensională. Este interesant că problemele analoge referitoare la un spațiu închis cu 2 dimensiuni, sau și cu 4 sau chiar și mai multe dimensiuni au fost demonstrate încă de mai demult.

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/0VGX0OEIIqU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>