”Este vorba de o cerere de extrădare surprinzătoare, ilegală, nefondată şi sugestivă care va fi respinsă imediat şi categoric”, a afirmat într-un comunicat Ministerul de Externe bolivian.

”SUA ne-au transmis o notă în care cer extrădarea în cazul în care cetăţeanul Edward Snowden se va afla pe teritoriul bolivian”, a declarat ministrul de externe bolivian, David Choquehuanca, la canalul de televiziune Telesur, fără să precizeze totuşi când a parvenit nota din partea Washingtonului.

”Mi s-a comunicat în această dimineaţă, dar n-am putut s-o citesc în întregime. SUA au crezut că Snowden este în avionul preşedintelui Evo Morales şi ţările /europene/ au acţionat în consecinţă”, a mai spus şeful diplomaţiei boliviene.

Preşedintele Morales a aterizat în cele din urmă pe aeroportul El Alto din La Paz, miercuri, la ora locală 23,39 /joi, ora 3,39 GMT/, după un voiaj tumultos şi o escală forţată la Viena.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki, a indicat că Washingtonul a făcut o cerere generală de extrădare a lui Snowden din orice ţară unde el se află, aterizează sau circulă, precizând că nu ştie dacă această cerere a fost făcută miercuri.

Washingtonul şi La Paz au semnat un tratat de extrădare în 1995.

Bolivia, care ar figura pe lista cu 21 de ţări cărora Snowden le-ar fi cerut azil, a indicat că n-a primit de altfel nici o cerere de azil din partea americanului.

”Am informat că Snowden nu este în avionul prezidenţial. Ne comportăm responsabil faţă de comunitatea internaţională. Există proceduri care trebuie respectate în cazul în care primim o astfel de cerere, pe care noi însă n-am primit-o”, a insistat Choquehuanca.

SURSA: Agerpres