Potrivit revistei, menţionate de afp.com, averea lui Ingvar Kamprad, 86 de ani, este estimată la 37,5 miliarde de dolari. Estimarea ia în considerare şi bunurile şi sumele transferate fundaţiei sale, care controlează grupul. Dintre primii şase clasaţi, trei locuiesc în Elveţia. În total, o treime din primii 100 de bogaţi ai Europei sunt stabiliţi în ţara cantoanelor.

Trei francezi ocupă locurile 4, 5 şi 6 ale clasamentului. Este vorba de familia Mulliez, care controlează grupul de magazine Auchan şi care are o avere de 25,4 miliarde de dolari. Bernard Arnault, patronul LVMH, este al cincilea (21,4 miliarde de dolari), iar Liliane Bettencourt – L’Oreal -, a şasea (20,8 miliarde de dolari). Primul este stabilit în Elveţia şi ultimii doi locuiesc în Franţa.

Numărul doi în clasamentul revistei Bilan este ocupat de spaniolul Amancio Ortega Ganoa, creatorul mărcii Zara şi proprietar al Inditex, a treia firmă mondială în domeniul textilelor. Familia germano-olandeză Brenninkmeijer – magazinele C&A – se află pe locul al treilea.

Activitatea în domeniul textilelor se dovedeşte rentabilă, potrivit Bilan: fondatorii H&M şi Benetton se regăsesc şi ei în clasamentul european al averilor, în care mai apar familii necunoscute marelui public – de exemplu familia austro-germană Reimann, pe locul al 43-lea, care deţine firma de parfumuri americană Coty. Cu o valoare estimată de 7 miliarde de dolari, aceasta se pregăteşte să intre la Bursă.

Pe naţionalităţi, germanii ocupă primul loc, cu 28 de oameni bogaţi, urmaţi de ruşi (26). Locul al treilea este împărţit de elveţieni şi francezi, cu 9 reprezentanţi fiecare, imediat sub podium situându-se italienii – 7 reprezentanţi.
Sursa: Agerpres