Greu de gasit, directorii generali ai marilor firme castiga anual salarii cu cel putin cinci zerouri in coada

Industria farmaceutica, petrolul, sectorul bancar si cel al bunurilor de larg consum sunt locurile unde directorii generali din Romania au cele mai mari salarii, chiar si peste 200.000 de euro brut pe an.
Aparent, ideea pare a fi una extrem de simpla, dar extrem de surprinzatoare pentru o tara care va adera anul viitor la Uniunea Europeana: In Romania anului 2005, nu se gasesc directori generali. si nu numai. Firmele isi ataca in primul rand competitorii furandu-le managerii. si toate astea in conditiile in care specialistii sustin ca un manager devine bun dupa o perioada de cinci-sase ani in campul muncii.


“Salariile directorilor generali in Romania se situeaza, de obicei, intre 50.000 si peste 200.000 de euro brut pe an”, spune Conrad Pramboeck, manager al Diviziei de Consultanta pe probleme de compensare financiara la Neumann International.
Aceste diferente mari pot fi explicate datorita varietatii zonelor de responsabilitate.
“Persoanele in posturi de conducere din companiile mari, in general, castiga salarii mai mari decat cele din companiile mici”, spune Conrad Pramboeck.


“Industria farmaceutica este printre cele mai bine platite datorita raportului cerere – oferta. Este o industrie in care se cauta oameni extrem de specializati, care sa aiba o combinatie potrivita de cunostinte diverse, printre care si marketing sau logistica. In plus, este o industrie bine platita si prin traditie, ca si cea a tigarilor, spre exemplu. In principal, pentru ca sunt cautati oameni de o calitate superioara”, spune Stephen Stead, CEO la compania farmaceutica Terapia. El vorbeste despre avantajele de a conduce o companie din pozitia de expat: “referindu-ne la nivelul de trai, cred ca un expat traieste mai bine aici decat in propria-i tara. Poate si pentru ca, in general, pachetul salarial include locuinta si o parte din cheltuielile. Poate pentru a compensa departarea de casa si de lucrurile care ne sunt familiare”.Potrivit Neumann International, salariul anual total al unui director general intr-o companie internationala care activeaza in Romania este, in medie, de 99.300 de euro brut. Aceasta suma include un salariu anual brut de baza de 75.700 de euro, plus un bonus anual de 23.600 de euro. Cresterile salariale au fost in medie de 11,6% in Romania si se asteapta sa fie in jur de 6,1% in urmatoarele 12 luni. In plus, performanta unui manager este de asemenea reflectata in bonusul sau anual, care, in medie, ajunge la 30 – 40% din salariul de baza anual. “In sistemul bancar, in general, se incheie contracte de management pe o perioada de trei-patru ani. Pachetul salarial depinde de strategia agreata cu actionarii, iar, de obicei, fiecare banca are propriul sistem, care poate ajunge pana la a suporta toate cheltuielile lunare ale managerului”, explica Adrian Radu, director general Romexterra Bank.


Dinu Patriciu, presedintele Romperol spune ca un director general de subsidiara poate avea un salariu lunar de 4.000 de euro lunar, plus alte beneficii, care impreuna valoreaza peste 1.000 de euro lunar. “Totul este legat de performanta. Noi aplicam o reteta americana, care s-ar traduce prin cointeresare. In consecinta, partea variabila este mult mai importanta decat salariul fix”, spune Patriciu. El crede ca sistemul european de cointeresare este unul extrem de greoi. “In Franta, la preluarea Dyneff, am gasit un system imbatranit, lipsit de orice cointeresare a directorului general”, explica Patriciu.


Un lucru este totusi absolut sigur: managerii romanii sunt mult mai snobi atunci cand vine vorba de masina oferita de companie. Conrad Pramboek sustine ca, pentru un director general, o componenta a pachetului financiar o constituie masina de companie. Cele mai obisnuite modele sunt BMW 5 si Audi A6. Bugetul mediu pentru o masina este de 45.000 de euro, cu un cost anual mediu cuprins intre 10.000 si 12.000 de euro.
“Conduc un Renault Clio, masina companiei. In general, la Terapia avem Renault si Peugeot. Nu ne permitem sa cumparam masini mai scumpe si, in plus, si costurile de asigurare ar fi mai mari. Terapia este totusi o companie locala, nu o multinationala”, adauga Stephen Stead.
Potrivit Ruxandrei Stoian, senior manager la PricewaterhouseCoopers, costurile de personal reprezinta intre 15% si 40% din ansamblul cheltuielilor companiilor, 90% din costurile respective fiind reprezentate de salarii. In analiza salarii si beneficii pe anul 2005, Stoian vorbeste despre o tendinta de scadere, in comparatie cu salariul mediu pe economie, care se constata la salariile managerilor de top. Salarii care erau de 16 ori mai mari decat salariul mediu net in 2001, iar care anul trecut mai erau doar de 12-13 ori mai mari.


“Un anumit pachet, care cuprinde asigurare medicala extinsa, este oferit angajatului familist, cu copii, iar alt pachet, cum ar fi masina cu dotari hi-tech, este oferit unui tanar burlac, care se gandeste mai mult la prezent”, spune Stoian.

Potrivit Neumann International, din perspectiva internationala, salariile in Romania sunt inca sub medie. Cele mai mari salarii din Europa sunt platite in Marea Britanie, Elvetia si Germania, unde persoanele de conducere in companii mari pot castiga cateva milioane de euro pe an. Salarii mai mici decat in Romania sunt platite in alte tari din Balcani, cum ar fi Bosnia si Albania.
“In sistemul bancar, in general, se incheie contracte de management pe o perioada de trei-patru ani. Pachetul salarial depinde de strategia agreata cu actionarii, iar, de obicei, fiecare banca are propriul sistem, care poate ajunge pana la a suporta toate cheltuielile lunare ale managerului.”


Adrian Radu, director general Romexterra Bank


“Alegerea managementului este cel mai complicat lucru pentru o companie ca a noastra. Dezvoltarea rapida implica o gandire strategica, decizii rapide. Altex trebuie sa-si mentina primul loc in piata, iar managerul general are cel mai important rol. Bineinteles ca si beneficiile financiare sunt pe masura.”


Dan Ostahie, presedinte Altex


“Un director general de subsidiara poate avea un salariu lunar de 4.000 de euro, plus alte beneficii, care impreuna valoreaza peste 1.000 de euro lunar. Totul este legat de performanta. Noi aplicam o reteta americana, care s-ar traduce prin cointeresare. In consecinta, partea variabila este mult mai importanta decat salariul fix.”


Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol


“Industria farmaceutica este printre cele mai bine platite datorita raportului cerere – oferta. Este o industrie in care se cauta oameni extrem de specializati, care sa aiba o combinatie potrivita de cunostinte diverse, printre care si marketing sau logistica. In plus, este o industrie bine platita si prin traditie, ca si cea a tigarilor, spre exemplu”.


Stephen Stead, CEO Terapia

Cum este In alte tari

In comparatie cu Romania =100%, nivelul salarial al managerilor este:


Slovenia 148%


Polonia 142%


Cehia 138%


Ungaria 133%


Croatia 129%


Slovacia 117%


Serbia 82%


Bulgaria 71%