Cehia intenţionează să tergiverseze semnarea Tratatului de la Lisabona cu până la şase luni chiar şi în cazul unui vot pozitiv în cadrul referendumului organizat în Irlanda în octombrie, acest lucru generând nemulţumirea liderilor europeni, relatează The Times în ediţia electronică.

Cehia ar încerca să amâne semnarea tratatului până după campania pentru alegerile generale din Marea Britanie când odată cu o posibilă victorie a conservatorilor, euroscepticul David Cameron ar putea adresa acceaşi întrebare alegătorilor britanici în cadrul unui referendum.

Nicolas Sarkozy, care a contribuit la conceperea tratatului după ce forma anterioară a acestuia, Constituţia europeană, a fost respinsă prin referendum de cetăţenii francezi şi de cei olandezi, a avertizat Praga că ar putea exista „consecinţe” dacă nu va ratifica tratatul după referendumul irlandez.

Potrivit The Times, premierul interimar ceh, Jan Fischer, şi-a avertizat omologii europeni că preşedintele eurosceptic Vaclav Klaus inteţionează că ceară unui grup de senatori din Camera superioră a Parlamentului ceh să trimită tratatul pentru a doua oară înapoi la Curtea Constituţională, fapt ce ar amâna ratificarea acestuia cu trei până la şase luni.

Acest lucru ar însemna că tratatul nu va fi ratificat până la campania pentru alegerile generale din Marea Britanie, prevăzute în aprilie sau mai a anului viitor. Conservatorul David Cameron a promis că, în cazul în care tratatul va rămâne o problemă, el va cere organizarea unui referendum pe această temă, deşi Marea Britanie a finalizat procesul de ratificare a acestuia. Liderii europeni sunt foarte îngrijoraţi de această perspectivă, ţînând cont de gradul mare de euroscepticism din Marea Britanie.

SURSA: Mediafax