Elveţia a fost condamnată, marţi, de către CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului). Motivul: autorităţile din ţara cantoanelor au obligat o ziaristă să îşi dezvăluie sursele, în cadrul unei anchete penale privind traficul de droguri, transmite AFP.

CEDO a reamintit astfel importanţa protecţiei surselor într-o societate democratică.

Cine este jurnalista care a învins Elveţia la CEDO?

În anul 2012, Nina Jecker publica un articol într-un ziar din Basel, în care descria activitatea de mai mulţi ani a unui distribuitor de canabis şi haşiş pe care îl vizitase acasă. Articolul a dus la deschiderea unei anchete, iar jurnalista a fost chemată ca martor, însă a refuzat să depună mărturie. Tribunalul cantonal i-a dat dreptate în primă instanţă.

La apel, tribunalul federal i-a interzis să îşi protejeze sursele, apreciind că mărturia ei ar fi singura modalitate de identificare a autorului infracţiunii, iar interesul public “primează faţă de interesul privat” al ziaristei, scrie Agerpres.

Decizia luată în unanimitate de magistraţii CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în unanimitate că poziţia justiţiei elveţiene încalcă Articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, referitor la libertatea de exprimare.

Magistraţii de la Strasbourg au subliniat că numai “un imperativ preponderent de interes public” ar fi justificat constrângerea jurnalistei, însă în speţă nu s-a stabilit o astfel de situaţie.

Jurnalista Nina Jecker nu a cerut despăgubiri, prin urmare CEDO nu a condamnat Elveţia la plata vreunei sume.

CEDO se implică în conflictul din Nagorno-Karabah

În urmă cu o săptămână, Curtea Europeană a Drepturilor Omului le-a cerut Armeniei şi Azerbaidjanului să evite orice acţiune militară care ar putea pune în pericol viaţa şi sănătatea civililor.

CEDO a afirmat că actualul conflict din regiunea disputată Nagorno-Karabah riscă încălcări grave ale Convenţiei europene privind drepturile omului, document semnat şi de Armenia şi Azerbaidjan.

Instanţa de la Strasbourg şi-a prezentat decizia după ce Armenia a solicitat CEDO să ceară Azerbaidjanului să oprească atacurile asupra civililor şi avansarea armatei sale către aşezările civile din Nagorno-Karabah.