CEC va participa la Programul „Primul Siloz” prin care agricultorii vor putea utiliza certificatul dobândit în urma depozitării cerealelor pentru a obţine un credit bancar.

Preşedintele CEC şi cel al Fondului de Garantare a Creditului Rural au semnat luni,  2 noiembrie, Protocolul de colaborare privind dezvoltarea şi promovarea utilizării certificatelor de depozit pentru seminţele de consum în România.

“Introducerea mecanismului certificatelor de depozit pentru seminţele de consum reprezintă un instrument extrem de util pentru finanţarea şi comercializarea produselor agricole specifice în România. Totodată, se constată un viu interes la toate categoriile de participanţi implicate (producători, procesatori, depozitari,  CEC Bank, FGCR, BRM).

Părţile doresc să se implice în finanţarea producţiei agricole şi apreciază certificatele de depozit pentru seminţele de consum drept  o variantă acceptabilă de garantare pentru creditarea producătorilor. De asemenea, consideră deosebit de importantă funcţionarea unei pieţe lichide a certificatelor de depozit pentru  valorificarea garantiilor”, se arată într-un comunicat de presă al CEC.

Statul garantează pentru şase milioane tone

Programul „Primul Siloz” oferă agricultorilor posibilitatea de a depozita grâu sau alte cereale în silozuri licenţiate, pentru care primesc un certificat de depozit, asigurat de FGCR. Pe baza certificatului, agricultorii pot beneficia de un împrumut bancar garantat de stat şi pot să efectueze lucrările de toamnă cu creditele obţinute.

Disponibilităţile financiare ale schemei de garantare a certificatelor de depozit sunt constituite din suma de 42 de milioane de lei, alocată de la bugetul de stat, prin capitalizarea Fondului.

Producţia de grâu a României este de aproximativ cinci milioane de tone, dar potrivit autorităţilor depozitele care pot fi utilizate pentru stocarea cerealelor în România au o capacitate totală de circa zece milioane de tone, iar dintre acestea vor fi autorizate prin programul „Primul Siloz” unităţi cu o capacitate de circa şase milioane de tone.