În luna octombrie a anului 1961, Uniunea Sovietică a testat cea mai puternică bombă nucleară din istorie, denumită „Ţar”, deasupra unei insule izolate de dincolo de Cercul Arctic, iar imagini de la acest test nuclear au fost desecretizate de Rusia, transmite luni Live Science, citat de agerpres.

Deşi bomba a explodat la altitudinea de 4 kilometri deasupra pământului, unda de şoc rezultată a nivelat practic insula.

Martorii au observat strălucirea exploziei de la peste 965 kilometri distanţă, iar căldura degajată a fost simţită până la distanţa de 250 de kilometri de epicentrul exploziei. Uriaşul nor în forma caracteristică de ciupercă a urcat în atmosferă până la limita spaţiului extraterestru.

Aceasta a fost bomba RDS-220, cunoscută şi sub numele de „Bomba Ţar”. La aproape 60 de ani după acest experiment nuclear, niciun alt dispozitiv de distrugere în masă nu a ajuns nici măcar aproape de puterea „Ţarului”.

Înregistrarea care schimbă tot

Săptămâna trecută, însă, mai multe detalii au ieșit la iveală după ce agenţia atomică rusă, Rosatom, a desecretizat şi a dat publicităţii o înregistrare de 40 de minute în care este prezentat drumul acestei bombe, de la producţie până la explozie.

Înregistrarea poate fi urmărită pe YouTube (numărătoarea inversă de dinainte de detonare începe la minutul 22:20).


Secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov, a solicitat personal construcţia „Ţarului” în iulie 1961.

Hruşciov a dorit o bombă nucleară de 100 de megatone, dar inginerii din cadrul proiectului i-au oferit una de 50 de megatone – echivalentul a 50 de milioane de tone de TNT detonate concomitent.

Cea mai puternică bombă

Chiar dacă bomba a avut puterea explozivă la jumătate faţă de ce îşi dorea Hruşciov, „Ţarul” a fost de mii de ori mai puternică decât bombele detonate de americani la Hiroshima şi Nagasaki, explozii care au încheiat cel de-Al Doilea Război Mondial şi pe frontul din Pacific.

De asemenea, detonarea „Ţarului” a avut o ordine de magnitudine mai mare decât cea mai puternică armă nucleară testată vreodată de SUA – o bombă denumită „Castle Bravo”, care avea „doar” 15 megatone.

După cum arată imaginile desecretizate, „Ţarul” era enorm. Bomba cântărea 27 de tone şi era mai mare decât autobuz etajat.

Un bombardier a transportat această armă masivă deasupra arhipelagului arctic Novaia Zemlea şi a paraşutat-o, pentru a-i oferi pilotului răgazul necesar să se îndepărteze de locul exploziei. Conform surselor citate de Live Science, această explozie a fost atât de puternică încât pilotul a pierdut controlul avionului din cauza suflului şi aparatul de zbor a căzut în gol 900 de metri până când pilotul a reuşit să-l stabilizeze.

Nicio altă bombă nucleară mai puternică decât „Ţarul” nu a mai fost testată vreodată.

În 1963, URSS şi Marea Britanie semnau Tratatul de Interzicere a Testelor Nucleare Limitate, tratat care a interzis desfăşurarea de teste nucleare aeriene. De atunci, astfel de teste s-au desfăşurat în facilităţi subterane. AGERPRES/(AS – autor: Codruţ Bălu, editor: Dana Purgaru)