"Mediul dificil din Europa a afectat ritmul de creştere al economiei Germaniei. Conform indicatorilor, ne aşteptăm la un declin semnificativ al performanţei economice în ultimul trimestru din 2012", se arată în raportul lunar al Ministerului Economiei.

Instituţia a explicat că cererea mai slabă pentru exporturile germane, combinată cu incertitudinile cauzate de criza datoriilor din zona euro şi viitoarea direcţie a politicii fiscale a SUA au redus capacitatea firmelor de a face investiţii.

Cei mai mulţi economişti susţin că cea mai mare economie din Europa s-a confruntat cu un declin uşor în trimestrul patru deşi ei estimează că Germania va evita intrarea în recesiune – definită ca două trimestre consecutive de contracţie a economiei – şi se va redresa în primul trimestru din acest an.

Ministerul Economiei apreciază că soliditatea economiei Germaniei şi semnele pozitive de la economia mondială arată că Produsul Intern Brut al ţării ‘îşi va reveni semnificativ’ pe parcursul acestui an, mai ales că economia rămâne competitivă, iar turbulenţele de pe plan extern s-au atenuat într-o oarecare măsură.

"O uşoară îmbunătăţire a indicatorilor privind încrederea în economie sugerează că evoluţia economiei la acest început de an este pozitivă şi va depăşi perioada de slăbiciune", se arată în raportul lunar al Ministerului Economiei.

Luna trecută, Bundesbank a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei Germaniei în 2012 din cauza problemelor cu care se confruntă unele state din zona euro.

Banca Centrală a Germaniei a estimat că Produsul Intern Brut al ţării va înregistra în 2013 o creştere de 0,4%, faţă de 1,6% cât prognoza în iunie, urmând ca în 2014 să urce la 1,9%.

Pentru 2012, cea mai mare economiei din Europa ar urma să raporteze un avans de 0,7%, faţă de 1%, cât estimase Bundesbank în iunie. Instituţia se aşteaptă ca economia germană să se contracteze în ultimul trimestru din 2012 şi să stagneze în primele trei luni din 2013.
Sursa: Agerpres