Într-un document de justiţie dat publicităţii miercuri, lichidatorul Irving Picard arată că ‘Madoff nu a acţionat singur pentru a comite cea mai mare fraudă financiară din istorie’.

‘Acuzaţii UBS şi fondurile ‘feeder’ sunt pasibile de cel puţin 2 miliarde de dolari pentru rolul jucat în mascarea şi menţinerea fraudei Ponzi, suma exactă urmând să fie stabilită la proces’, indică administratorul însărcinat cu lichidarea vehiculelor de investiţii.

Plângerea, depusă de Irving Picard pe lângă un tribunal din Manhattan, arată că UBS şi Access International Advisors au extins la investitorii europeni sistemul creat de Bernard Madoff.

Conform documentului, care cuprinde 101 pagini, UBS a creat fonduri ‘feeder’ /ale căror sume sunt investite integral într-un alt fond/, printre care LuxAlpha şi Groupement Financier Ltd, care au investit în BLMIS, fondul lui Bernard Madoff.

Picard susţine că UBS ar fi primit comisioane de cel puţin 80 de milioane de dolari în cadrul acestei afaceri.

Într-un comunicat ulterior, banca elveţiană susţine că acuzaţiile de fraudă sunt fără fundament şi că va lua ‘toate măsurile adecvate’ pentru a o demonstra.

Bernard Madoff a fost condamnat în iunie 2009 la 150 de ani de închisoare pentru investiţii frauduloase de mai multe miliarde de dolari, după ce uriaşa sa ‘schemă Ponzi’ s-a prăbuşit în decembrie 2008.
SURSA: Agerpres