Desi acum cateva luni perspectivele asupra inchirierilor de vile pentru sedii de firme erau incerte, situatia a inceput sa se schimbe, potrivit consultantilor ESOP.

Majoritatea proprietarilor au inteles ca bugetele firmelor sunt in scadere si si-au adaptat preturile noilor conditii de piata. Mai mult, exista mai multa deschidere si flexibilitatea din partea proprietarilor de vile atat fata de personalizarea spatiului conform cerintele clientilor, cat si fata de termenii comerciali.

“In actualele conditii in care exista o “obsesie a costurilor”, vor reusi sa atraga chiriasi acele vile care le ofera clientilor in primul rand o chirie cat mai atractiva si costurile de intretinere cat mai mici”, a declarat Irina Petrescu, partener ESOP.

Costurile cu intretinerea si utilitatile au inceput sa ii intereseze din ceea in ce mai mult pe clienti care, spre deosebire de alti ani, acum cer detalii despre acestea, alaturi de costurile pentru chirie, inca de la momentul prezentarii unei locatii.

Potrivit ESOP, in conditiile in care clientii care au o nevoie reala de mutare sunt mai putini ca in anii precedenti, iar ofertele de spatii de birou sunt din ce in ce mai numeroase, pe langa cerintele de costuri cat mai mici cu chiria si intretinerea, vilele pot constitui alternative viabile, daca mai indeplinesc si alte cateva cerinte indispensabile desfasurarii in bune conditii a activitati unei companii, ca de exemplu:

  • locatia usor accessibila cu o conexiune buna la mijloacele de transport in comun
  • imprejurimile, cel putin civilizate, care sa asigure securitate si sa creeze o buna imagine de companie
  • spatiul nou sau renovat, finisaje moderne
  • o buna impartire a camerelor, insemanad camere decomandate, fiind avatajate vilele cu camere mari si medii; cat mai putine holuri si anexe, bucatarii si bai cat mai mici.
  • dotarile in concordanta cu activitatea unei companii
  • locuri de parcare

Nu in ultimul rand pretul si conditiile comerciale flexibile, pot face din vile adevarate oportunitati, pentru chiriasii care incearca sa isi optimizeze costurile cu chiria.

Foarte importante sunt si celelalte conditii finanaciare care trebuie sa tina echilibrul intre masurile de siguranta pe care orice proprietar doreste sa si le ia in cazul unui contract de inchiriere, dar care trebuie sa tina seama si de noile realitati economice in care este greu de previzionat parcursul unei companii in urmatorii 2-3 ani.

Conform ESOP, clientii care doresc vile sau apartamente in vile solicita spatii intre 150-500 mp, cele mai multe cereri fiind pentru 200-300 mp, vile individuale, noi sau renovate in zone centrale, accesibile.

Sursa: ESOP