Aisha, fiica lui Muammar Gaddafi, refugiată în Algeria de la sfârşitul lunii august, a încercat să vorbească cu tatăl său folosind un telefon prin satelit, dar soldatul rebel care a răspuns i-a spus că Gaddafi a murit, au declarat vineri comandanţi ai insurgenţilor.

În momentul în care a fost capturat, Gaddafi avea asupra lui un telefon cu transmisiune prin satelit Thuraya. Unul dintre rebeli a răspuns când aparatul a sunat. Persoana care a telefonat s-a prezentat ca fiind Aisha şi a cerut să vorbească cu tatăl său. Rebelul i-a răspuns că Gaddafi a murit şi în acel moment legătura s-a întrerupt.

Thuraya Telecommunications Company este un brand cunoscut pentru telefoanele sale care se conecteaza la sateliţi şi au o rezistenţă deosebită la şocuri.

Astfel de dispozitive sunt de obicei folosite de jurnalişti sau soldaţi aflaţi în misiune în zone izolate ale Terrei, fără acoperire a serviciilor de telefonie mobilă.

Thuraya XT este un terminal care respectă standardele IP54/IK03 ale telecomunicaţiilor şi vine cu un display anti-reflectorizant, fiind uşor de citit în bătaia soarelui, are GPS încorporat, funcţie SMS, e-mail, fax şi organizer, suportând până la 12 limbi străine. Bateria sa oferă o durată de viaţă de 6 ore în mod convorbire şi până la 80 de ore de standby, făcând handsetul unul dintre cele mai bune din categoria telefoanelor conectate la satelit.