Retragerile de bani de vineri, reprezintă circa 0,2% din totalul depozitelor filialei Santander, a spus Steve Pateman, şeful filialei. Valoarea totală a depozitelor era de 120 de miliarde de lire la finele anului trecut.

"A fost doar o zi cu o evoluţie negativă", a spus Pateman.

Banca a făcut efoturi pentru a îşi linişti deponenţii. Vulnerabilitatea pe care o au băncile din regat din cauza Spaniei şi a sistemului său bancar fragil îi îngrijorează pe englezi. Nervozitatea acestora a crescut totodată odată cu apariţia zvonurilor privind posibila retrogradare a băncii de către Moody’s.

Îngrijoraţi, clienţii au mers la sucursalele Santander şi au sunat la call-centere, pentru a se interesa cu privire la soarta băncii, a spus Pateman.

Şefii de sucursală le-au explicat că filiala Santander este independentă de banca mamă din Spania şi că este controlată îndeaproape de autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din regat. Potrivit lui Paterman, 70% din cei care au vizitat filialele Santander vineri au fost convinşi să nu îşi retragă fondurile. Restul de 30% nu au putut fi convinşi.

Aceştia au spus: "Am căzut în capcană cu Northern Rock şi nu vreau să mi se întâmple din nou", Northern Rock fiind banca din Marea Britanie care a dat faliment în 2007.

Exemplul Santander nu este singular pe continent. Odată ce disensiunile din Grecia au reînceput, elenii au retras din bănci peste 700 de milioane de euro.