În primele luni ale mandatului său, în 2007, Nicolas Sarkozy şi-a acordat o mărire de salariu de 172%: de la 7.084 euro, indemnizaţia sa netă lunară a crescut la 19.331 euro. Socialistul Hollande a promis să dea exemplu, recurgând imediat după alegerea sa la reducerea salariului cu 30%, lucru care se va aplica şi la membrii guvernului.

Dacă se ţine de cuvânt, salariul său net ar scădea la 13.650 euro. Prin comparaţie, preşedintele american Barack Obama câştiga anul trecut circa 33.000 de dolari pe lună, în timp ce cancelarul german Angela Merkel are un salariu în jur de 16.000 euro pe lună, informează 20minutes.fr.

Dar, chiar şi cu salariul micşorat, Hollande va câştiga mult mai mult ca înainte să fie ales, arată cotidianul economic francez Challenges. În luna februarie, socialistul a dezvăluit venitul său impozabil din 2010 de pe fişa de impozit: 78.516 euro, adică 6.543 euro pe lună. Prin urmare, Francois Hollande va avea un salariu de peste două ori mai mare ca înainte.

În plus, salariul preşedintelui nu înseamnă decât "bani de buzunar", adaugă Challenges, deoarece salariile cabinetului său şi cele mai mici cheltuieli intră în bugetul palatului Elysee. Şeful statului are la dispoziţie un palat – ca locuinţă pe timpul deţinerii funcţiei -, bucătari, o pivniţă cu vinuri fine, personal şi un parc de maşini cu girofar şi şoferi, o flotă de avioane – printre care un Airbus A330 -, fonduri pentru recepţii şi garderobă aproape nelimitate, enumeră Challenges.

În 2010, bugetul de cheltuieli al preşedinţiei franceze a fost de 114 milioane de euro, încheie 20minutes.fr.

Sursa: Agerpres