Diabetul netratat i-a cauzat multe probleme lui Nicolae Ceaușescu

Totul s-a petrecut în cazarma de la Târgoviște, acolo unde Nicolae Ceaușescu a primit două fiole de insulină. Dar, președintele a refuzat să le folosească, crezând că ar putea fi otrăvite.

Prof. univ. dr. Iulian Mincu, diabetolog și medicul personal al familiei Ceaușescu, a avut un rol esențial în această poveste. Într-un interviu acordat în 2011, el a oferit detalii despre momentul în care a fost chemat să-l consulte pe Nicolae Ceaușescu în aprilie 1989. Președintele se afla într-o situație critică din cauza diabetului neglijat timp de 10-12 ani.

Mincu a reușit să convingă familia Ceaușescu să accepte tratamentul cu insulină în aprilie, salvându-l pe președinte de la o moarte aproape inevitabilă. El povestește că se afla în precomă hiperosmolară. După ce a stat atunci pe insulină vreme de două ore, și-a revenit.

Totuși, boala și-a pus amprenta, pentru că îi afectase inima, rinichii și vederea. În plus, Nicolae Ceaușescu avea și probleme cu hipertensiunea.

Ulterior, în decembrie, el a pregătit personal pachetul cu medicamente, care a fost trimis la Târgoviște, unde Ceaușescu se afla în detenție. Cu toate acestea, președintele a refuzat tratamentul, considerând că fiolele de insulină sunt otrăvite.

La Târgoviște a refuzat inițial tratamentul cu insulină

În interviul său, Prof. univ. dr. Iulian Mincu dezvăluie detaliile despre aceste evenimente tensionate și subliniază impactul deciziei lui Ceaușescu de a renunța la tratament în următoarele zile cruciale ale revoluției.

Profesorul universitar doctor Iulian Mincu a relatat că el personal a luat fiolele de la spitalul lor și le-a pus într-o pungă. Doctorul Grigorescu, împreună cu un alt medic, Trifan, a dus acele fiole la Ministerul Apărării și le-a înmânat ministrului pentru a fi transportate mai departe la Târgoviște.

Dar se pare că Nicolae Ceaușescu le-a respins, spunând că sunt false. Apoi, a citit eticheta și i s-a spus că acestea fuseseră trimise personal de Mincu. Dacă ar fi știut de la început acest detaliu, nu le-ar fi respins.

„În 22 decembrie i s-a făcut insulina. În 23 decembrie, diabetul era echilibrat, spre sfârșitul zilei de 23 începuse să se dezechilibreze. În 24, nu a făcut insulină … Începea ziua de 25 decembrie, tot fără tratament. Starea de tensiune, graba cu care s-a mers cu acest proces, în opinia mea, era dată de situația în care se găsea bolnavul fără insulină”, a spus Prof. univ. dr. Iulian Mincu într-un interviu pentru DC News.