GAP, C&A, Decathlon şi Kiabi sunt doar o parte dintre numele mari care şi-au făcut loc în peisajul fashion din România în 2009, după câţiva ani de prospectări. Inaugurările de magazine au avut loc însă în primul an de scădere a vânzărilor, după  ani de boom.

În ultimii 3-4 ani, piaţa locală de retail de fashion a crescut constant cu cel puţin 15%, însă anul 2009 a adus o scădere dramatică, de 30 – 35%, după cum estimează Ramona Stănciulescu, CEO al Rafar, divizia de fashion şi hospitality a holdingului RTC, care operează în România branduri precum Aldo sau Debenhams.

„Astfel, dacă la finele lui 2008 piaţa de retail vestimentar avea o valoare de 2 miliarde de euro, în 2009 va coborî la 1,5 miliarde de euro. Practic la nivelul din 2006”, spune reprezentanta RTC.

Cu toate acestea, retaileri de renume şi-au făcut curaj şi au deschis primele unităţi din România. C&A, Decathlon şi GAP au făcut primii paşi în ţara noastră la începutul anului, iar Kiabi şi LC Waikiki în această toamnă.

C&A, trei locaţii într-un an

Olandezii de la Clemes&August Brenningkmmeijer (C&A) şi-au făcut intrarea pe piaţa din România la 1 aprilie, o dată cu deschiderea centrului comercial din Capitală, Militari Shopping Centre. Retailerul, parte a grupului Cofra, care activează şi pe piaţa imobiliară şi în domeniul serviciilor financiare, anunţa o extindere masivă pentru acest an însă, până în acest moment, a reuşit să ajungă doar la trei unităţi.

Primei inaugurări, cea din Militari, i s-au adaugat şi cele din Aurora Mall, în Buzău, şi AFI Palace Cotroceni, în Capitală. Planurile iniţiale indicau câte un magazin şi în centrele comerciale Sun Plaza din Bucureşti şi Atrium Shopping Center din Arad. Cele două proiecte au fost însă amânate, deci şi extinderea C&A a rămas „on hold”.

Decathlon, intrare cu fast

Odată cu deschiderea primei locaţii a olandezilor pe piaţa locală, şi-a făcut intrarea şi un alt mare jucător: reţeaua franceză Decathlon, lider mondial în comercializarea de echipamente sportive. Primul magazin, deschis tot în Militari Shopping Center, are o suprafaţă de 4.200 de metri pătraţi şi o ofertă de peste 5.000 articole pentru 60 de sporturi.

Oficialii brandului au anunţat că vor oferi şi servicii cum ar fi reparaţia şi întreţinerea pentru biciclete, imprimarea şi personalizarea articolelor textile, reparaţia de schiuri şi racordarea rachetelor de tenis. În plus, în spaţiul din faţa magazinului din Militari se organizează diverse concursuri sportive pentru copii.

Decathlon nu a trâmbiţat planuri de extindere de anvergură, dar se pare că următoarea inaugurare va avea loc anul viitor, în Iaşi. Informatia potrivit careia Decathlon va intra într-un mall din Moldova a fost inclusă într-un studiu al companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle, remis capital.ro.

Decathlon este prezent pe piata românească încă din anul 2000, prin parteneriate de producţie de echipament sportiv pentru atletism, ciclism, schi, pantofi de sport şi pentru munte, echipament pentru scufundări, biciclete şi patine cu rotile.

GAP, două magazine în două luni

0-44594-gapkids.jpgGAP, cel mai mare mare retailer de fashion din Statele Unite ale Americii, a fost un alt nume de calibru care a reuşit în acest an să intre în România. Operaţiunea i se datorează companiei elene Marinopoulos Holding SARL, care deţine franciza pentru Europa, laolaltă cu alte nume mari ca Sephora, Starbucks sau Marks & Spencer.

Prima unitate a fost inaugurată la începutul lunii mai în Băneasa Shopping City, pe o suprafaţă de 720 de metri pătraţi. „Intrarea pe piaţa din România alături de partenerul nostru pentru regiunea Europei de Sud-Est reprezintă o expansiune firească şi un pas important în planurile de dezvoltare internaţionale ale brandului GAP”, a declarat la acel moment Ron Zoung, vicepreşedinte pentru parteneriate strategice în cadrul compaiei. Al doilea magazin a fost deschis în Plaza România, în iunie, pe o locaţie de 800 de metri pătraţi.

„Avem încredere în potenţialul pieţei din România, de aceea am hotărât să deschidem anul acesta cele două magazine, oferind o colecţie pentru întreaga familie. În ambele cazuri ne-am întreptat către mall-uri, în locul unor magazine stradale, datorită faptului că astfel de locaţii au cel mai mare trafic de cumpărători, ceea ce asigură maximă vizibilitate  pentru brand-ul nostru”, a afirmat Stelios Skordalakis, Marketing Manager al Marinopoulos România.

GAP deţine 3.100 de magazine în SUA, Marea Britanie, Canada, Franţa, Japonia şi Irlanda. În plus, reţeaua companiei se întinde prin francize în Europa de Sud-Est, Asia, America Latină şi Orientul Mijlociu.

Kiabi sau miza pe discount

0-44595-kiabi.jpgFrancezii de la Kiabi au deschis primul magazin din România în luna septembrie, în mall-ul Grand Arena din zona de Sud a Capitalei. La scurt timp a urmat şi unitatea din Millitari Shopping Center. Investiţia medie pentru fiecare din cele două magazine a fost de 700.000 de euro, după cum a declarat pentru capital.ro Alain Simar, General Manager Kiabi România.

Planurile francezilor care se situează pe zona de produse cu preţuri mici sunt foarte îndrăzneţe: 30 de magazine în cinci ani. „În ţară se vizează cu prioritate dezvoltarea în zona de est, în oraşe cu o populaţie mai mare de 150.000 locuitori, pe suprafeţe de vânzare generoase, de 1.200 mp, în vestul ţării urmărind de asemenea oportunităţile de dezvoltare care pot apărea”, a declarat Alain Simar. Primele oraşe care vor avea câte un magazine Kiabi în 2010 sunt Constanţa şi Braşov. În plus, în prima parte a anului viitor va fi deschisă o nouă unitate în Bucureşti, în cadrul Iris Shopping Center.

Întrebat cum de a îndrăznit să se extindă tocmai pe timp de criză, Simar a declarat că situaţia economică actuală nu a fost un impediment pentru lansarea pe piaţa autohtonă. „Pot spune chiar că mult mediatizata criză financiară ne ajută, preţurile Kiabi fiind extrem de accesibile. Mai mult chiar, clienţii magazinelor cu preţuri mai piperate şi-au restrâns cheltuielile şi au migrat către produse mai puţin scumpe”, a subliniat Simar.

În lume, Kiabi număra 278 de magazine (proprii sau în franciză), cu o suprafaţă medie de 1.300 mp. În 2008, Kiabi a atins o cifră de afaceri de 904,4 milioane euro.

Ce mai e nou?

Dincolo de cele mai mari reţele de fashion din regiune şi din lume, piaţa locală a primit şi alţi jucători. LC Waikiki, parte a grupului Tema Group, liderul pieţei din Turcia, a deschis primul magazin din ţara noastră în AFI Palace Cotroceni. 

Brandul grecesc de lenjerie intimă Minerva a venit, de asemenea, în România şi a deschis prima unitate tot în mall-ul din Cotroceni. Italienii de la Bernardi au ales să îşi facă debutul în peisajul fashion din ţara noastră prin deschiderea unui magazin în Timişoara.  Alte nume abia intrate pe piaţă sunt şi Yamamay, Tatuum sau Brooksfield.

Anul discounterilor

Ţinând cont de scăderile anunţate pe piaţă şi de diminuarea dramatică a puterii de consum, inaugurarea unor magazine de fashion poate părea un act de curaj.

Bogdan Belciu, manager la compania de consultanţă A.T. Kearney România, explică pentru capital.ro ce a determinat această ofensivă a retailerilor străini pe piaţa românească. Potrivit acestuia, companiile nou intrate sunt companii de renume, cu forţă financiară, care îşi permit să facă investiţii masive chiar şi pe timp de criză. Avantajul este tot al lor. “În această perioadă retailerii care au capacitatea financiară necesară pot fixa o structură de costuri favorabilă pentru o perioadă de timp, din punct de vedere al chiriilor şi al salariilor şi pot beneficia de costuri de promovare mai mici decât înainte”, spune Belciu.

De aceeaşi părere este şi Ramona Stănciulescu (foto) care a declarat că “recesiunea este in general un 0-44596-ramonastanciulescu_ceorafar_3.jpgmoment bun pentru investiţii, întrucât costurile sunt mai reduse decât într-o perioadă de boom economic”.

Chiar şi aşa, toate investiţiile trebuie să fie şi profitabile. Drept pentru care majoritatea noilor veniţi sunt clasaţi pe segmentul de discount, segment care a prins foarte bine la public în această perioadă. Cu alte cuvinte, 2009 a fost anul discounterilor. “La modul general şi figurativ, mulţi cumpărători au trecut cu un nivel mai jos şi s-au reorientat către segmentul imediat inferior. Astfel, segmentul de mijloc şi discounterii au simţit un impact mai mic, iar acest trend se va menţine şi în perioada următoare”, mai adaugă Bogdan Belciu.

Pe lângă discounteri au avut de câştigat şi reţelele care au ştiut să îşi fidelizeze clienţii, a mai spus Ramona Stănciulescu. “O parte din clienţi se îndreapta către investiţii în piese de calitate, despre care ştiau că le vor putea purta timp îndelungat. Aceştia aleg acum magazinele pe care le cunosc, care i-au fidelizat şi în ale căror produse au încredere, fapt care avantajează reţelele de magazine cu vechime pe piaţă şi cu multe unităţi”, spune CEO-ul Rafar.

2010 sau cum să o luăm de la zero

Prima parte a anului 2010 va fi cel puţin la fel de dificilă ca şi întregul an 2009, după părerea Ramonei Stănciulescu. “Ne aşteptăm la o perioadă foarte grea în ianuarie şi februarie, perioada de soldare din fashion, când probabil vânzările vor mai scădea câteva procente, iar marjele vor fi cele mai mici. Întreg semestrul întâi va fi per total sub nivelul din 2009, întrucât scăderile s-au accentuat în a doua parte a acestui an”, a declarat oficialul Rafar.

Cu toate acestea, în ansambu anul 2010 ar putea înregistra o creştere uşoară de căteva procente. Acestea vor posibile doar dacă se va insta o stabilitatea economică şi politică şi vor fi luate masuri la nivel macroeconomic pentru relansarea economiei ţi minimizara efectele negative ale recesiunii.

„Cel mai probabil piaţa va reveni la nivelul din 2008 abia în 2011-2012. Creşterile înregistrate până acum anual vor fi posibile doar în 2 ani. Acel procent de creştere de 15% de care vorbeam înainte de criză nu se va mai materializa decât în decursul a 2 ani”, a concluzionat Ramona Stănciulescu.