S&P a redus vineri ratingul privind datoria publică din Statele Unite, pentru prima dată în istoria agentiei. S&P a precizat că planul de consolidare fiscală adoptat marţi de Congres nu merge suficient de departe şi există în continuare temeri privind deficitul bugetar. Astfel, cel mai bun rating posibil – "AAA", a fost redus cu o gradaţie "AA+".

Investitorul american a explicat că în Omaha, unde este şi sediul principal al companiei sale, Statele Unite au încă trei de A. "Dacă ar fi existat ratingul AAAA, i l-aş fi dat Americii", a spus el. În opinia miliardarului american, această decizie nu va avea efect asupra pieţelor internaţionale, la începutul săptămânii viitoare. "Dacă nu se va mai întâmpla nimic, dacă rămân celelalte variabile şi nu apare o alta problemă în Europa, retrogradarea ratingului nu va însemna nimic", a mai spus Buffett.

Mai mult, acesta a explicat că Statele Unite nu datorează nicio sumă de bani în alta monedă decât în dolari americani, pe care îi poate tipări după cum doreşte. "Însă, dacă vorbim de inflaţie, este cu totul altceva", a adăugat el, subliniid că S&P este aceeasi agenţie care a retrogradat Berkshire. Warren Buffett deţine fondul de investiţii Berkshire Hathaway.