În timp ce băncile din SUA care au probleme nu pot încă să acorde bonusuri  managerilor aşa cum o făceau înainte, cele care abia şi-au revenit susţin că bonusurile de milioane de dolari li se cuvin pe drept, în ciuda banilor publici de care au avut nevoie pentru a depăşi criza. Cultura bonusurilor excesive pe Wall Street este percepută ca una din cauzele crizei financiare, fiindcă a încurajat asumarea de riscuri.

La doar un an după ce a supravieţuit criza financiară cu ajutorul a miliarde de dolari de ajutor federal, Goldman Sachs a raportat câştiguri peste aşteptări în ultimul trimestru, de 3,19 miliarde de dolari. Anul trecut, profitul era de doar 845 de milioane de dolari.

Pentru a-şi răsplăti angajaţii pentru o treabă bine făcută, Goldman a pus deoparte 5,35 de miliarde de dolari în compensaţii şi beneficii, cu 84 la sută mai mult decât anul trecut. Această sumă reprezintă o cifră record pentru Goldman.

Conducerea băncii a respins criticile la adresa acestor bonusuri spunând că banca nu depinde de ajutor federal şi că trebuie să-şi remunereze angajaţii pentru a menţine cea mai bună echipă.

Şeful Bank of America a renunţat la salariu şi bonus

CEO-ul Bank of America (BofA) a renunţat la salariu şi la bonus pe anul în curs la presiunea Washington-ului, datorită unor posibile nereguli la preluarea Merrill Lynch de către BofA.

La două luni după ce şi-a anunţat demisia pe neaşteptate, Kenneth D. Lewis promite să returneze salariul pe anul aceta pentru a evita o confruntare cu Kenneth R. Feinberg, reprezentantul administraţiei Obama care supraveghează salariile celor cu funcţii de CEO.

Anunţul fostului şef BofA vine pe fundalul unor noi dezvăluiri privind rolul firmei de consultanţă legală Wathcell, Lipton, Rosen & Katz, care iniţial au sfătuit Bank of America să nu dea de ştire acţionarilor băncii despre situaţia precară în care se găsea Merrill Lynch. Mai târziu însă, aceeaşi consultanţi s-au răzgândit şi au sugerat ca BofA să anunţe oficialităţile federale de pierderile în creştere.

Bank of America susţine în continuare că nu şi-a minţit investitorii, dar declaraţiile sale sunt verificate de oficiali. Congresul, procurorul general al New York-ului, precum şi Securities Exchange Comission verifică de ce banca nu a dezvăluit acţionarilor faptul că Merrill a suferit pierderi foarte mari şi a plătit bonusuri mari conducerii sale chiar înainte de preluarea de către BofA.

Bancherii sau avocaţii

În noiembrie, o echipă de la Bank of America a observat pierderi mari la Merrill, pe care se pregăteau să o achiziţioneze. Alarmaţi, directorii BofA au cerut sfatul firmei de consultanţă, întrebând dacă ar trebui să dezvăluie pierderile Merrill către investitori. Aceasta se pare că i-a sfătuit să păstreze tăcerea şi i-a convins că nu pot renunţa la tranzacţie.

Pentru a determina cine este mai vinovat pentru situaţia creată – bancherii sau avocaţii implicaţi în tranzacţie, investigaţiile trebuie să continue. Între timp însă, avocaţii de la Watchell lucrează în continuare cu banca, aceasta angajând încă două firme de avocatură, în timp ce CEO-ul BofA a fost forţat să renunţe la salariu.

SURSA: NYT