"Trebuie să vă spun că aveţi o misiune grea, în condiţiile în care Europa încă nu este stabilizată economic şi recesiunea a apărut la orizont în cel puţin zece state din zona euro, din păcate zonă în care noi exportăm preponderent.
Aş vrea să vă spun la ce m-aş aştepta de la un Guvern, fie el şi de opoziţie faţă de mine. M-aş aştepta, în primul rând, la o continuare a ceea ce s-a făcut bun, în mod deosebit în reforma statului, şi poate că legea sănătăţii şi chiar legea reorganizării administrative pot fi promovate până la alegerile din noiembrie. În acelaşi timp, m-aş aştepta să nu înceapă un proces de restauraţie", a afirmat şeful statului, după ce Cabinetul Ponta a depus jurământul de învestitură.

Preşedintele se mai aşteaptă din partea Guvernului Ponta la o consolidare a izolării instituţiilor statului de partide.

"Mă refer la parchete, Parchetul General şi DNA, serviciile de informaţii, ÎCCJ şi CSM", a spus şeful statului.

Soluţiile pentru crearea de locuri de muncă, sunt alte cerinţe ale lui Băsescu, el punctând că o sursă importantă în acest sens o reprezintă exploatările de aur şi cupru.

"Mă aştept să găsiţi soluţii de creare de locuri de muncă. Foarte mulţi cred că nu acesta ar fi cel mai important lucru. Vreau să ştiţi că deficitele structurale majore pe care le avem, la fondul de pensii şi la cel de sănătate, provin exact din faptul că nu reuşim să creăm un număr mare de noi locuri de muncă. Aici, probabil că investiţiile în minerit, şi nu am nicio reţinere să spun din nou, exploatările de aur, de cupru sunt o soluţie datorită creşterii preţului acestor materiale pe piaţa mondială. Sigur, modul cum să fie făcut este o problemă a Guvernului, dar aici avem o soluţie, aş spune, cu resurse proprii. Avem obiectul muncii aici", a mai spus Băsescu, la ceremonia de învestire a Guvernului Victor Ponta.

Preşedintele a ţinut să-i asigure pe membrii Cabinetului Ponta că au în el un partener, dar că trebuie să înţeleagă că el nu va rămâne impasibil dacă s-ar produce "un proces de restauraţie" în educaţie, în legislaţia muncii sau cea a justiţiei.

"M-aş mai aştepta la o bună colaborare, în tot ce înseamnă probleme de interes naţional. Puteţi fi siguri că în mine aveţi un partener. În acelaşi timp, am rugămintea să înţelegeţi că nu am dreptul moral să rămân impasibil dacă un proces de restauraţie în educaţie, spre exemplu, s-ar produce. Sau în noua legislaţie a muncii sau în legislaţia pentru justiţie. Pentru că, aceste lucruri s-au obţinut cu sacrificii politice enorme, cu costuri politice enorme şi guvernele care au fost înaintea dvs, cu toate criticile ce le-au fost adresate – fie că vorbim de Guvernul Boc sau Ungureanu, dar în mod deosebit Guvernul Boc -, şi-au asumat acest proces de reformă a statului", a declarat şeful statului, la ceremonia de învestitură a Cabinetului Victor Ponta.

Şeful statului le-a spus membrilor Guvernului că îi poate asigura de toată buna sa credinţă, atât timp cât ‘lucrurile merg înainte’.

"Vă doresc mult succes, pentru că succesul dvs este şi succesul României. Am convingerea că maturitatea pe care o au partidele care formează actuala coaliţie justifică speranţa mea ca echilibrele, cu greu restabilite după 2008, vor fi menţinute în continuare. Şampanie nu e", a conchis Băsescu.