Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că lasă la latitudinea românilor dacă vor să participe sau nu la referendumul din 29 iulie.
"S-a pus şi această problemă politică, chiar împotriva voinţei mele, de ce să validăm o lovitură de stat prin participare? Sigur, nu poţi să opreşti pe nimeni să participe, dar asta este abordarea PDL-ului: nu vrem să participăm la validarea loviturii de stat, pentru că aici, spuneau ei şi juriştii, miza e mult mai mare. O lovitură de stat validată de electorat îi protejează pe cei care nu au respectat legea în decapitarea conducerii statului român. (…) Am înţeles că decizia s-a luat cu 89 de voturi pentru şi o abţinere ca PDL să nu participe la referendum. Asta nu înseamnă că oamenii nu vor participa, chiar votanţii PDL chiar votanţi de ai mei. (…) Eu privind şi la decizia pe care o ştiam de altfel de ieri, dar confirmată legal astăzi, privind şi la decizia PDL nu pot să spun decât fiecare să procedeze cum consideră că este bine", a spus Traian Băsescu.
Colegiul Director Naţional al Partidului Democrat Liberal a decis marţi neparticiparea la referendumul din 29 iulie prin absenţa de la urne a membrilor şi simpatizanţilor PDL, potrivit unor surse democrat-liberale participante la reuniune. Decizia a fost luată cu majoritatea voturilor, înregistrându-se o singură abţinere.

Traian Băsescu a spus că a ştiut de luni despre decizia PDL.