Opinia CCR este însă consultativă și cel mai probabil parlamentarii USL nu vor ține cont de ea în această seară, când, de la ora 17.00, vor dezbate și vota în plen suspendarea lui Traian Băsescu.
Potrivit art. 95, alineat (1) din Constituţie, după consultarea Curţii Constituţionale, "preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor".

Hotărârea adoptată de Parlament, în cadrul procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui României, se comunică şefului statului, în termen de 48 de ore, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere (art. 69 din Regulamentul celor două Camere).

Art. 98 alineat 1 din Constituţie prevede că, dacă preşedintele este suspendat din funcţie, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis joi, de la tribuna Parlamentului, reprezentanţilor USL, iniţiatori ai demersului de suspendare, să continue procedura, însă respectând Constituţia, şi, dacă acest lucru se va întâmpla, atunci le va mulţumi că i-au creat condiţiile pentru a merge "în faţa poporului".

"Fac un apel la dumneavoastră, continuaţi şi finalizaţi procedura de suspendare a preşedintelui României, respectând toate instituţiile statului, toate procedurile şi Constituţia României şi atunci nu veţi avea din partea mea niciun fel de reproş, ba dimpotrivă, vă voi spune mulţumesc, mi-aţi creat condiţiile legale să merg în faţa poporului", a afirmat Traian Băsescu.