Legea 90/2001, care cuprinde articolul respectiv, l-a împiedicat pe preşedintele Liviu Dragnea să ceară funcţia de premier după alegerile din decembrie.

Curtea Constituțională a fost sesizată în acest caz de Avocatul Poporului la începutul lunii ianuarie, iar o decizie era aşteptată la şedinţa de acum două săptămâni. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că magistraţii au nevoie de timp pentru aprofundarea cauzei.

Legea care nu îi permite lui Dragnea să fie premier

Principala piedică în calea liderului PSD Liviu Dragnea către şefia Executivului este art. 2 din Legea 90 / 2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, care prevede că „pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1) „.


Legea a fost adoptată în timpul guvernării Adrian Năstase, când România făcea diverse concesii Bruxelles-ului ca să fie primită în Uniunea Europeană.


În contextul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a declarat de mai multe ori că nu va numi premier o persoană condamnată sau urmărită penal, însă nu a spus niciodată că decizia sa se bazează pe o lege aflată în vigoare.