În interviul acordat jurnalistului EVZ Adrian Năstase spune că: ”Gestul președintelui SUA Donald Trump și al administrației americane de a aproba asasinarea generalului Soleimani e un gest de forță! Dar are o valență explozivă deosebită, iar efectele nu vor întârzia să apară. Gestul e important pentru președintele Donald Trump din perspectiva campaniei electorale, dar miza strategică este mult mai mare, fiind vorba despre o intimidare a forțelor anti-SUA din întreaga lume”.

Unde va da Iranul prima lovitură

Una din întrebările care persistă în ultimele 24 de ore se referă la modul de reacție al Iranului, iar despre acest subiect fostul premier spune că: ”Este clar că Iranul va riposta. Neclar este dacă va fi o ripostă limitată, sau de mai mare angajament, care să arunce în aer Orientul Mijlociu. Va mai dura până se va lua o decizie. Poate că vom vedea în prima fază doar riposte limitate, ale unor organizații paramilitare, nu ale statului iranian.

Onoarea militară iraniană a fost afectată puternic, după cum prestigiul religios al Ayatollahului este în joc, deci se va căuta o formulă de retaliere pe măsură. Care va afecta echilibrul în regiune. Nemaivorbind despre faptul că interesele marilor puteri sunt divergente în această privință, iar aici mă refer la Franța și Germania, indeciși în privința susțienerii SUA, plus alte țări ca Rusia, Turcia, Irak, cu interese proprii în zonă”.

Jurnalistul Dan Andronic l-a întrebat pe Năstase și dacă poate identifica locul în care se va vedea risposta iraniană:  ”Cel mai probabil în Irak, unde tensiunile dintre șiiți și suniți vor exploda. Pacificarea Irakului devine o misiune imposibilă. Dar se va căuta și un răspuns mai amplu”.

Dreptul forței versus forța dreptului

Imediat după atac mai mulți oficial, printre care și unul al ONU, au vorbit despre o încălcare a dreptului internațional. Adrian Năstase este de părere că ”Operațiuni de acest gen nu sunt îndreptățite din perspectiva dreptului internațional. Dacă există asemenea dovezi, atunci acel om trebuie adus în fața unui tribunal internațional, de la Haga, sau oricare. Altfel înseamnă că suntem în afara dreptului internațional, iar modelul israelian, francez sau rusesc de eliminare a adversarilor este acceptat.

Suntem în etapa dreptului Forței, nu în ce a forței Dreptului, ca să-l citez pe Titulescu. Ceea ce se întâmplă acum este o consecință a evenimentelor din 2001, atunci când după atacarea Turnurilor Gemene din New York, președintele Bush a instituit doctrina auto-apărării preventive. Cu o motivare psihologică clară. Juridic, ciudată. După care am avut operațiunile din Afganistan și Irak (2003)”.

Cum va fi afectată România

Jurnalistul EVZ l-a întrebat pe fostul premier și despre implicațiile pentru țara noastră a acestui eveniment. Năstase este de părere că ne va afecta: ”Aleatoriu. Posibil anumite ținte americane de pe teritoriul României, dar nu cred. Posibile daune colaterale pot apărea, dar să sperăm că nu va fi cazul să trecem prin așa ceva!”