Fondul de hedging a încercat să intre în posesia gigantului velier argentinian, pentru a-şi acoperi o parte din datorie. Nava, denumit (ironic) Libertad, a acostat în Ghana în luna octombrie. Reprezentanţii fondului au cerut unui tribunal din Ghana să confişte nava. Din acel moment, velierul a  fost reţinut în Ghana.

Tribunalului Internaţional pentru Dreptul Mării tocmai a decis că Ghana trebuie să elibereze nava cu vele. „Am izbutit încă odată. Fregata se întoarce“, a postat pe Twitter preşedintele argentinian.

Guvernul din Ghana a spus că va „analiza cu atenţie decizia tribunalului în aşa fel încât aceasta să fie respectată“. Răspunsul autorităţilor indică faptul că, cel mai probabil, vor lăsa nava să se îndrepte spre casă.

Această poveste atinge o serie de probleme complicate ce trec dincolo de cazul fregatei argentiniene şi ajung până la ţările care trebuie să îşi achite datoriile şi ce se întâmplă când decid să nu facă acest lucru.

Bloggerul Reuters, Felix Salmon explică în filmul de mai jos conflictul dintre cele două părţi în stilul său caracteristic, cu ajutorul unor jucării.

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/uspuc-lunA8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>