Acest lucru ar fi posibil dacă s-ar adopta scheme de ajutor pentru industria cinematografica, similare celor aplicate în alte state membre UE.

Cifra de afaceri anuală cumulată din industria de film din România este de aproximativ 53 de milioane de euro, din care 80% a fost generată de producţii străine filmate pe teritoriul ţării noastre. Mai mult, sectorul care deserveşte industria cinematografică are posibilitatea de a creşte semnificativ, generând venituri suplimentare de 149 de milioane de euro.

Astfel, în total industria de film românească are un impact de circa 200 de milioane de euro asupra economiei locale. Acesta cifră de afaceri, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă şi audit PwC Romania, ar putea creşte până la 1,4 miliarde de euro. Acesta s-ar putea realiza şi în ţara noastră, dacă s-ar adopta scheme de ajutor pentru industria cinematografica similare celor aplicate în alte state membre UE.

De exemplu, în Cehia, ajutoarele de stat au făcut să atinga valoarea de 260 milioane de euro, iar Ungaria sa înregistreze o creşte de 7-8 ori, atingand o valoare de 230 milioane de euro.

"Din estimările noastre, industria producţiei de film străin din România poate creşte de până la 7 ori, ajungând la o valoare de aproape 350 de milioane de euro şi un impact total agregat de până la 1,4 miliarde de Euro, peste 5.600 de locuri de muncă şi impozite şi taxe de aproximativ 110-140 de milioane de euro pe an", spune Mihaela Mitroi, reprezentant PwC România.

Subvenţiile pentru cinematografie acordate de toate statele membre ale Uniunii Europene sunt de pana la 3 miliarde de euro pe an, conform datelor PwC.