La începutul acestei luni, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia. Însă pentru anumite produse, precum carnea de porc, peştele şi fructele, produsele importate reprezintă aproximativ 30% din consumul Rusiei.

Din suma de 636 miliarde de ruble calculată de Ministerul rus al Agriculturii pe baza unui'scenariu relativ optimist', 86 de miliarde de ruble (1,8 miliarde de euro) vor fi necesare până în 2015, a precizat Nikolai Fyodorov.

Planurile Ministerului rus al Agriculturii prevăd deblocarea unor fonduri suplimentare în valoare de 178 de miliarde de ruble (3,7 miliarde de euro) pentru culturile agricole, 252 de miliarde de ruble (5,2 miliarde de euro) pentru crescătorii de animale, 54 de miliarde de ruble (1,1 miliarde de euro) pentru infrastructurile agricole. De asemenea, 89 de miliarde de ruble (1,8 miliarde de euro) sunt necesare pentru oferirea de credite pentru acest sector.

Autorităţile de la Moscova susţin că embargoul introdus pentru importurile de produse agroalimentare din statele occidentale va conduce la creşterea producţiei agroalimentare a Rusiei, deja un exportator major de cereale. Însă experţii susţin că va fi nevoie de mai mulţi ani şi de un sprijin public masiv pentru ca Rusia să-şi crească producţia agricolă până la nivelul la care să poată compensa efectele embargoului. Între timp, Rusia va fi nevoită să-şi crească importurile din alte ţări, în special din America de Sud. Problema este că Guvernul rus dispune de o marjă de manevră din ce în ce mai limitată din cauza încetinirii economiei ruseşti, care provoacă diminuarea veniturilor la buget, la care se adaugă sancţiunile care limitează accesul băncilor publice ruseşti pe pieţele financiare internaţionale, precum şi recenta scădere a cotaţiei petrolului, o sursă importantă de venituri la buget pentru Rusia.

AGERPRES