"Programul de inventariere a fondului forestier urmează să fie finalizat în primăvară, dar din datele pe care le avem, de pe 80% din suprafaţă, cifrele sunt optimiste. La ora actuală, suprafaţa României acoperită cu păduri este de circa 30%, faţă de 26,8% cât s-a înregistrat la ultima inventariere din anii ’80", a subliniat şeful Romsilva.
Acesta a precizat că inventarierea fondului forestier se face la ora actuală după cele mai noi norme şi aspecte care ţin de definiţia pădurii, fiind raportate nu numai suprafeţele de fond forestier ci şi cele de vegetaţie.

"Până nu demult noi raportam doar suprafaţa de fond forestier, dar acum intră şi vegetaţia din afara fondului forestier. Practic, creşterea pe care o înregistrăm se datorează mai mult prin includerea unor suprafeţe care existau, dar nu erau tratate ca pădure. Există şi un procent mai mare de creştere a fondului forestier pe zona de munte, o creştere destul de substanţială, deoarece zona cu păşuni s-a împădurit în ultimii 20 de ani din cauza reducerii efectivelor de animale. Din păcate, suprafaţa împădurită a scăzut în zona de câmpie, unde şi aşa suntem deficitari", a adăugat Solovăstru.

Pe zona de munte se înregistrează un grad de împădurire de circa 70 de procente, faţă de 60% anterior, conform rezultatelor actuale ale programului de inventariere, iar în zonele de deal procentul a crescut de la 30 la 35-36%.

Pe de altă parte, în zona de câmpie unde era un nivel de împădurire de 8%, procentul ar putea ajunge la numai 5 procente.

La nivelul Uniunii Europene, gradul de împădurire este, în medie, de 33%, deşi sunt ţări precum Austria şi Germania cu un grad de peste 40%, iar în ţările nordice cu procente de peste 80%.

Pădurile României ocupă după datele statistice 6,7 milioane hectare, ceea ce reprezintă 26,3% din teritoriul ţării. După acest procent România se situează pe locul 12 printre ţările din Europa şi este sub procentul mediu de 31% cât reprezintă pădurile din suprafaţa totală a Europei.

În ultimii 75 de ani, suprafaţa pădurilor noastre s-a redus de la 35 – 40 % în 1921 la 26,7 % în 1990, adică cu aproximativ 10 – 15 %.

RNP-Romsilva funcţionează din 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului şi Pădurilor şi administrează 3,3 milioane hectare de păduri proprietatea statului şi aproape un milion de hectare de pădure din proprietate privată.
Sursa: Agerpres