Iranul este al doilea mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Iranul produce aproximativ 3,5 milioane barili de petrol pe zi şi exportă aproximativ 2,5 milioane barili pe zi.

În 2011, Teheranul a exportat aproximativ 450.000 de barili de petrol pe zi (18% din exporturile sale) spre Uniunea Europeană. Conform datelor OPEC din 2010, Iranul este al treilea producător de petrol din lume, cu rezerve estimate la 151,17 miliarde de barili. Pe primul loc este Venezuela cu 296,5 miliarde de barili şi Arabia Saudită cu 264,52 miliarde de barili.

Iranul nu va avea de suferit nici în cazul în care timp de trei ani nu va mai exporta petrol

“Inamicii noştri vor să impună sancţiuni împotriva petrolului iranian. Ei vor să ne lase fără veniturile în valută. Însă, la ora actuală avem la dispoziţie asemenea rezerve valutare, care permit ca, şi în cazul în care timp de trei ani Iranul nu va mai vinde nici măcar un singur baril de petrol, ţara să nu aibă câtuşi de puţin de suferit şi toate planurile duşmanilor să fie astfel dejucate”, a declarat Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele Iranului, citat de televiziunea locală.

Înainte de aceasta, ministrul iranian al petrolului, Rostam Ghasemi, a anunţat că în următoarele câteva zile Iranul va suspenda livrările de petrol către rafinăriile dintr-o serie de ţări ale Uniunii Europene. Ghasemi a confirmat informaţia apărută săptămâna trecută, privind suspendarea livrărilor de petrol către două mari rafinării greceşti. “În prezent, nu mai vindem petrol Greciei, iar în următoarele câteva zile vor fi suspendate şi livrările către o serie de alte ţări ale UE”, a spus ministrul iranian.

În ianuarie 2012, UE a decis suspendarea totală a importurilor de petrol iranian începând cu 1 iulie. Drept replică, Iranul a anunţat suspendarea livrărilor de petrol către companii britanice şi franceze. În Europa de Vest, principalii consumatori de petrol iranian sunt Spania şi Italia. Până de curând, Grecia primea din Iran circa o treime din importurile sale de petrol.