Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, s-a declarat marţi 'convins' de posibilitatea de a ajunge la un acord în această săptămână cu Atena pentru a evita intrarea Greciei în incapacitate de plată, relatează AFP. "Sunt convins că vom găsi un acord", a declarat Moscovici pentru postul public de radio France Inter, după un summit care a permis luni seară să se avanseze spre o posibilă ieşire din criză.

Guvernul grec a publicat în cursul serii lista completă a noilor sale propuneri către creditori, 'un pas înainte pozitiv', potrivit preşedintelui Consiliului European Donald Tusk. "Parametrii acordului sunt pe cale de a fi stabiliţi", a spus Moscovici, care a recunoscut că summitul zonei euro de luni seară a fost un 'moment decisiv'. "Trebuie să lucrăm cu seninătate", a adăugat el.

"În această săptămână, toată lumea trebuie să se concentreze pentru a găsi un acord şi sunt convins (…) că vom găsi unul, deoarece de acum este posibil (…) Este un lucru indispensabil, deoarece acordul este vital pentru Grecia şi pentru zona euro", a declarat Moscovici. Comisarul european a precizat totuşi că 'mai rămân lucruri de făcut în privinţa a două subiecte': pe de o parte, problema TVA şi repartiţia diferitelor taxe şi, de cealaltă parte, reforma sistemului de pensii. "Timp de două zile, iar acest lucru începe imediat, echipele Fondului Monetar Internaţional, Băncii Centrale Europene şi Comisiei vor negocia cu echipele elene pentru găsirea unui acord", a spus el. "Până mâine (miercuri – n.r.) seară, cu siguranţă mâine seară, va avea loc o nouă reuniune a Eurogrupului, miniştrii economiei şi de finanţe, unde sper că voi putea prezenta în numele Comisiei parametrii unui acord", a explicat el.

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: