Faptul ca Romania are una dintre cele mai liberale legislatii in domeniul telecomunicatiilor stimuleaza competitia, dar are si efecte perverse. Controversele legate de modalitatea de stabilire si nivelul tarifelor de interconectare cu Orange si Vodafone al celorlalti operatori e departe de a se fi incheiat.



“Am determinat ca cei doi operatori (Orange si Vodafone – n.r.) au o pozitie de monopol de care pot abuza si exista suspiciuni ca si abuzeaza de aceasta putere, practicand tarife excesive pentru interconectare”. Declaratia lui Radu Tudorache, director al Directiei de Reglementare Economica din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), a reusit sa mai toarne gaz peste foc in plina disputa legata de noua politica a tarifelor de interconectare. Iar reactiile nu au intarziat sa apara. “Credem ca a vorbi de un monopol al preturilor intre cei doi operatori reprezinta o dezinformare a opiniei publice, atata timp cat tarifele de interconectare ale Vodafone Romania sunt impuse chiar de ANRC si sunt oferite in mod nediscriminatoriu tuturor operatorilor cu care avem incheiate acorduri de interconectare”, a spus, pentru Capital, Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania.


Saptamana trecuta, ANRC a decis reducerea tarifelor de interconectare cu cate 11,3 %, in patru etape, pana in ianuarie 2009, pana la 5,03 eurocenti/minut “pentru a le alinia practicilor europene din domeniu”. Scandalul a pornit de la modelul dupa care ANRC a calculat aceste tarife. “Modelul de calculatie a fost elaborat, anul trecut, de compania OVUM, cea mai mare firma de consultanta in telecomunicatii din lume, cu experienta, care a realizat astfel de modele si in alte tari. S-au platit 210.000 de euro”, mai spune Radu Tudorache. Oficialii Vodafone sustin ca au dezvoltat un model de calculatie, care respecta specificatiile ANRC, impreuna cu un consultant extern, cu expertiza internationala, insa ANRC l-a ignorat.


Mai mult, Autoritatea anunta posibilitatea penalizarii cu 5% din cifra de afaceri a celor de la Vodafone pentru neprezentarea modelului de calculatie. “Vodafone Romania intentioneaza sa isi sustina punctul de vedere printr-o serie de actiuni ce includ si un demers in justitie. Compania este deja penalizata pentru nefurnizarea modelului cerut de ANRC. Speram ca Autoritatea nu va aplica un tratament discriminatoriu Vodafone Romania, doar pentru faptul ca ne-am exprimat punctul de vedere”, sustin oficialii companiei.


Atat Orange, cat si Vodafone considera ca modelul ANRC este incorect. “Orange a prezentat Autoritatii argumente pentru care modelul nu putea fi elaborat in conditiile impuse de ANRC. In schimb, a urmat o amenda aplicata de Autoritate, care a fost contestata in instanta de catre Orange Romania. Procesul se afla inca pe rol”, spune Amalia Fodor, purtatorul de cuvant al companiei.
Potrivit celor de la Vodafone, modelul impus de ANRC “nu a tinut cont de unele aspecte elementare ale modelelor de calculatie a costurilor, folosite in alte state europene, iar acestea ar fi condus la o subestimare a costurilor”.


Pe de o parte, modelul ANRC utilizeaza o rata medie anuala a inflatiei pentru Romania la nivelul statelor din UE, de 2%, fata de nivelul real, de 6,8% anticipat pentru 2006. Pe de alta parte, modelul include traficul aferent utilizatorilor 3G, desi modelul a fost conceput numai pentru reteaua 2G. “Serviciile 3G angreneaza costuri aditionale, de zeci de milioane de dolari, care nu fac obiectul modelului ANRC. Chiar in raportul intocmit de OVUM se precizeazaza ca modelul reflecta doar utilizatorii serviciilor GSM si, implicit, traficul generat de acestia”, spun reprezentantii companiei.