Cel mai probabil, România încearcă să urmeze modelul Coreei de Sud, care a redus numărul de cazuri de infectare cu coronavirus, folosindu-se de testarea în masă.

Pentru achiziția celor 2 milioane de teste, atât Guvernul Coreei cât și al Chinei au fost căutate direct de Guvernul de la București, iar Unifarm a făcut tranzacția. Această tranzacție dă startul testării de masă în România, iar personalul medical va fi prioritar.

Un avion DHL, plecat din Seul va ateriza mâine dimineață pe Aeroportul Otopeni, în el fiind încărcată prima tranșă de 200.000 de teste moleculare pentru coronavirus.

„E doar prima parte a contractului cadru de 2 milioane de teste”, a spus Adrian Ionel, șeful Unifarm, pentru Libertatea.

Cât costă testul de coronavirus?

De asemenea, directorul a confirmat și prețul, între 7 și 8 euro pe test, direct către producătorul din Coreea, plus tot pe atât, către China, pentru extracția necesară testelor.

Astfel, în total, primele teste vor costa 15 euro pe persoana analizată,„”sub prețul pieței”, după cum susține o sursă din industria pharma.

„Dar apoi putem coborî, vom lua mai ieftin partea de la chinezi”, a spus Ionel.

În această decizie s-au implicat guvernul și serviciile secrete Implicarea a fost a guvernului României, direct cu guvernele de la Seul și Beijing. Și a mai existat o componentă, neconfirmată oficial, informează Libertatea.

”Serviciile secrete românești s-au activat și și-au folosit relațiile din Asia ca să coboare prețul și să urgenteze livrarea”, a spus o sursă din Ministerul Sănătății, care cunoaște tranzacția.

Sanador cere 350 de lei pe un test pentru coronavirus

Clinica Sanador oferă teste pentru coronavirus la prețul de 350 de lei, cu rezultatul gata în 24 de ore, deși prețul este cu mult peste cel normal

„Începând de astăzi, testăm la cerere populația adultă pentru SARS-CoV-2 prin RT PCR din exudat nazo-faringian, pe bază de programare la 021 9699. Locație: Laboratorul de Analize Medicale din Calea Plevnei, nr. 172. Orar: Luni – Vineri 07.00 – 19.00. Rezultatele sunt gata în 24h și se pot afla de pe www.sanador.ro cu codul de probă. Pret: 350 lei”, a fost mesajul postat pe pagina de facebook al clinicii.