Nu puțini sunt patronii din turism care susțin că au amânat sau chiar anulat planurile de extindere, pentru că nu găsesc angajați care să opereze locațiile.

Parțial, problema este adevărată. Exodul de forță de muncă, mai ales în rândul celor care vor să lucreze ca barmani sau ospătari, este imens.

Patronatele din turism aruncă toată vina pe urmele guvernanților, însă au și patronii partea lor de vină, ținând încă grila salarială extrem de jos.

Astfel, angajații din ospitalitate sunt printre cei mai prost plătiți angajați din România, iar această realitate este surprinsă și în rezultatele sondajului “OLX Indexul locurilor de muncă”.

Veniturile angajaților din industria ospitalității sunt formate dintr-o componentă fixă – salariul lunar fix, apropiat de nivelul salariului minim și o componentă variabilă, formată din bacșișurile pe care aceștia le primesc de la clienți în funcție de nivelul calității serviciilor pe care le-au oferit.

Potrivit rezultatelor sondajului OLX, angajații din industria ospitalității care au răspuns la chestionar au venituri fixe lunare care variază între 1.300 de lei net pe lună și 1.100 de euro net pe lună (5.170 de lei net), cu o valoare mediană de 2.000 de lei net lunar.

În ceea ce privește partea variabilă, formată, în principal, din recompensele financiare oferite de către clienți după ce aceștia evaluează calitatea serviciilor oferite de angajații din HoReCa, aceasta variază între zero lei (veniturile din bacșiș revin proprietarilor restaurantelor/hotelurilor, iar angajații au venituri fixe mai mari, care acoperă diferența) și 1.000 de euro pe lună (circa 4.700 de lei net), cu o valoare mediană de 1.000 de lei pe lună, potrivit rezultatelor sondajului.

Datele rezultate în urma cercetării OLX dedicate industriei HoReCa sunt, de altfel, în oglindă cu informațiile oficiale, de la Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, potrivit datelor INS, în luna mai 2019 câștigul salarial mediu (componenta fixă + cea variabilă) din sectorul ”hoteluri și restaurante” a fost de 1.794 de lei net pe lună. Spre comparație, salariul minim pe economie în 2018 are o valoare netă de 1.263 de lei net pe lună.