Astfel, conform unor informații din presa locală, salariul minim al unui african din Sierra care lucrează la Tonkolili va fi de acum de peste un milion de SLL, echivalentul a aproape 200 de euro. Până acum, un muncitor câștiga 300.000 de SLL pe lună, adică aproximativ 50 de euro pe lună.

Sierra devine statul cu cea mai mare creștere economică din lume

Un raport al Fondului Monetar Internațional privind impactul macroeconomic al proiectului Tonkolili asupra economiei din Sierra Leone scoate la iveală cifre demne de invidiat pentru orice stat din lume.

Deși a fost publicat la finalul anului trecut, raportul nu a fost foarte mediatizat nici măcar în presa locală.

Guvernul din Sierra Leone a semnat cu African Minerals, compania condusă de omul de afaceri de origine română Frank Timiș, un contract de extracție de minereu de fier din mina Tonkolili, care are o rezervă de peste 10 miliarde de tone de minereu.

Conform raportului FMI, prima fază a proiectului cuprinde investiții totale de 1,4 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă, la nivelul unui stat ca Sierra Leone, mai mult de 63% din PIB-ul pe 2011. FMI arată facptul că implementarea acestei prime faze va propulsa PIB-ul acestei țări, ajutând-o să devină statul cu cea mai mare creștere economică din lume în 2012: 51% față de o estimare de 5,3% în 2011.

Pentru 2013, proiectul dezvoltat de Frank Timiș îi va aduce micului stat african o creștere de peste 10%, față de o estimare de 6% în lipsa acestuia.