Verdictul, deosebit de edificator de altfel, vine din partea unui manager general al unei companii multinationale prezente in Romania. Cititorul familiarizat cu articolele din publicatiile Forbes sau CFO Europe inteleg pe deplin caracterizarile enumerate mai sus. Presedintii companiilor romanesti au inteles ca atingerea milionului de dolari drept cifra de afaceri inseamna ca in perioada imediat urmatoare sa te inchizi intr-un castel fara lumina si aer. „Ne pare rau, dar domnul presedinte va fi toata ziua in intalniri. Mai sunati, va rugam si saptamana viitoare”. Daca respectivul presedinte se numeste George Copos, George Voiculescu sau Dinu Patriciu, raspunsurile vor fi intotdeauna aceleasi. Ce sa mai spunem despre Sorin Ovidiu Vantu. Despre omul acesta chiar si fotografiile se numara pe degete.
Dar daca trecem, sa spunem, la Bogdan Baltazar, presedintele BRD, vom observa imediat un altfel de om de afaceri, pe care observatorii „din afara” o caracterizeaza astfel: „Este bine organizat, onest, dar, mai mult decat atat, stie ce inseamna cuvantul dat intr-o afacere”. Nimeni nu spune ca Voiculescu, Copos sau Patriciu nu cunosc regulile generale ale managementului. Important este insa cum transmiti aceste reguli mai departe.
Un angajat al domnului Voiculescu spunea ca lucreaza de trei ani de zile intr-una dintre companiile sale, dar ca in toata aceasta perioada nu a avut niciodata ocazia sa vorbeasca cu el in mod direct. Acelasi lucru poate fi spus si despre Adrian Sarbu. Rare sunt ocaziile in care magnatul de la MediaPro isi face timp sa discute cu angajatii, altii decat cei cu care colaboreaza direct. Bill Gates, corespondentul lor din America, a lansat cu cativa ani buni in urma celebra strategie manageriala „Your CEO needs you” (managerul tau are nevoie de tine). Se pare insa ca strategia respectiva nu-si are locul in Bucuresti.
Dinu Patriciu doreste totusi sa elimine orice acuzatie nefondata fata de abilitatile sale manageriale si spune ca el nu conduce compania Rompetrol, ci doar o coordoneaza. „O companie moderna nu se conduce, ci se coordoneaza si imparte responsabilitati pana la nivele din ce in ce mai scazute”, spune Patriciu. Ted Lattimore, presedintele MobiFon, este convins de altfel ca „daca oamenii inteleg care sunt atributiile lor, vor lucra impreuna si se vor sprijini unii pe altii, atunci un numar mare de probleme vor fi rezolvate”.