Milioane de pensionari sunt muți de uimire. Pensiile de rând au crescut, în medie, cu 4 lei, în luna iunie faţă de luna precedent. Datele sunt cuprinse într-o statistică dată publicității luni de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Astfel, potrivit datelor furnizate de Casa Naţională de Pensii Publice, pensia medie din luna iunie fiind de 1.383 de lei, cu 4 lei mai mult decât în luna mai. În luna iunie existau 4,67 milioane de pensionari.

Statistica difuzată de Casa de Pensii a arătat și ce s-a întâmplat în cazul celor şase categorii de pensii speciale. Astfel, cea mai mare creştere au înregistrat-o pensiile foştilor judecători şi procurori, de la 19.039 lei în luna mai, la 19.221 lei în luna iunie, respectiv 182 de lei în plus, de peste 45 de ori mai mult decât creşterea înregistrată de pensiile de rând.

Nici angajații Curții de Conturi nu au fost mai prejos și asta pentru că o altă categorie de pensii speciale care a înregistrat creştere în luna iunie este cea a foştilor angajaţi ai acestei instiutuții. În acest caz, pensia medie s-a majorat de la 8.147 lei în mai, la 8.164 lei în iunie.

O altă categorie care a înregistrat creşterea veniturilor medii lunare este cea a foştilor grefieri. Pensia medie din luna iunie fiind de 4.703 lei, cu 24 de lei mai mare decât în luna precedentă.

Au existat însă și categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale și care au înregistrat scăderi. Este vorba de foştii diplomaţi, care s-au trezit cu o pensie medie cu 5 lei mai mică în iunie faţă de luna iulie. Foştii parlamentari şi alţi funcţionari din Parlament au primit în iunie cu 2 lei mai puţin decât în luna mai. În ceea ce îi privește pe foştii piloţi din Aviaţia Civilă, aceștia au luat în medie cu 9 lei mai puţin în iunie, faţă de luna precedentă.