Se inmultesc microcartierele rezidentiale, construite de firme private, dupa calapod occidental. Complexurile inchise, cu paza asigurata si cu vecini alesi pe spranceana, sunt cautate de oamenii cu bani care vor, pe langa o casa aratoasa, si un mediu social adecvat si mai multa siguranta. Locuintele intr-un cartier nou (amenajat dupa un singur proiect si construit de o singura firma de constructii) au prins atat de mult, incat companiile imobiliare se gandesc sa le faca accesibile cat mai multor categorii de clienti. Daca in urma cu doi ani erau pe piata doar locuinte de lux, vile peste 100.000 USD, cu plata in cel mult un an de zile, acum, antreprenorii ofera la vanzare si case la 55-70 mii USD, in rate ce se pot intinde pe durata a patru ani. Graitor in acest sens este exemplul firmei Impact. In urma cu patru ani a pornit primul proiect, de 38 de vile de lux, pe soseaua Iancu Nicolae din Baneasa. In proiect erau prevazute doar vile de lux, ultrafinisate, cu trei-sapte camere, cu preturi de vanzare, la acea data, cuprinse intre 100.000 USD si 200.000 USD. In urma cu doi ani mai ramasesera de contractat doar patru dintre ele, restul aflandu-se in diferite stadii de executie. Incurajat de succesul acestui prim proiect, compania Impact a achizitionat un alt teren in apropierea primului amplasament si a pus la punct un proiect de 70 de locuinte, de aceasta data insa construite in mai multe variante, unele insiruite sau duplexuri (perete in perete) si cu mai putine camere (trei-cinci). Cum toate aceste unitati au fost contractate, Impact va construi incepand din acest an, pe un alt teren, situat tot in Baneasa, un al treilea complex, de aproape 200 de locuinte. Preturile pornesc de la 57.000 USD si ajung la 265.000 USD, in functie de tipul de casa pe care-l comanda clientul (sunt disponibile 20 de tipuri de vile). Primele unitati sunt contractate deja si au ca termen de livrare primavara anului viitor. Vilele se vor construi in etape, acest al treilea microcartier Impact estimandu-se a se finaliza in anul 2004. Folosind un sistem propriu de rate, Impact accepta plata in patru ani, cu un avans de mimimum 15%. Dan Ioan Popp, general manager Impact, declara ca in curand se va trece la un termen maxim de cinci ani, iar pe viitor se va incerca adoptarea unei creditari pe termen si mai lung.
In Bucuresti, cei care vor sa cumpere sau sa inchirieze vile „la cheie” au de unde alege. In aceasta vara, in afara de Impact, alte cinci companii imobiliare au disponibile oferte de case de lux, in complexuri situate in zona de nord a orasului: Bayindir, Clima, Hein, Isaf si Scoala Herestrau Compound.
In complexul turcesc Bayindir sunt disponibile sapte tipuri de vile, ultrafinisate. Baneasa Residential Park beneficiaza si de un centru de recreare, cu piscina, restaurant, sala de fitnes etc. Din cele 97 de vile prevazute in proiect, sunt disponibile la aceasta data 20.
In imediata vecinatate, tot pe strada Iancu Nicolae, se afla si cele zece vile Clima, tot intr-un microcartier inchis. Antreprenorul este o firma romano-germana, iar tranzactiile se fac prin agentia imobiliara Echinox. Vilele cu un etaj au sase camere si cate o curte de 500-600 mp. Se vand la 300.000 USD, in rate pe sapte ani, cu avans de minimum 25% si cu dobanda de 10% pe an.
Tot in Baneasa, in complexul Forest Park Villas, exista de vanzare noua vile, realizate tot pe proiecte tip, cu suprafete de aproximativ 300 mp, la pretul de 1.100 USD/mp, negociabil, intr-un sistem de rate pe cinci ani si cu un avans de minimum 30%.
In alta zona, pe malul lacului Grivita, sunt in fasa doua proiecte, ambele pentru case de lemn. Norsign propune un model scandinav de case tip sandvis, cu preturi de 54.300- 88.800 USD, pe kit (numai casa, fara teren). Proiectul se afla in stadiul obtinerii autorizatiei de construire. In apropiere, Nobili Imobiliare are un alt plan de amenajare a unui complex rezidential. Mai este inca de asteptat pana la concretizarea sa. Dupa primele calcule pe care si le-au facut antreprenorii, casele vor costa intre 24.800 USD (tip vagon) si 36.000-63.600 USD, cele cu etaj, in pret nefiind inclusa valoarea terenului.
Pe viitor, cativa antreprenori pregatesc chiar proiecte mai ieftine, de microcartiere cu apartamente cochete, pentru tinerii cu venituri medii, care isi vor putea permite o linie de credit ipotecar. Bayindir, de exemplu, a cumparat in partea de sud a Capitalei 100 hectare de teren, la Stefanesti, pe care intentioneaza sa construiasca un complex de 10.000 de locuinte, atat case individuale, cat si apartamente pentru familiile cu venituri medii. Concernul turc a prevazut o investitie viitoare de 800 milioane de dolari si un sistem de rate derulate prin BTR.
Grupul Niro are, de asemenea, o intelegere cu Beijing Construction Company, a doua companie de constructii ca marime din China, pentru un proiect de 15.000 de apartamente. Terenul nu a fost inca achizitionat.     

Vilele de lux se inchiriaza pe bani grei
Vilele tip, aflate in cartiere cu circuit inchis, au mare cautare la inchiriere. In Bucuresti, jumatate din promotorii imobiliari ce le au pe piata le-au construit cu acest scop si
nu le vand, ci le inchiriaza.
Tinand cont de faptul ca oferta de locuinte care sa satisfaca intr-adevar pretentiile rezidentilor (care reprezinta peste 80% din cerere) este totusi mica in comparatie cu alte capitale europene, tarifele de inchiriere sunt destul de mari. In consecinta, investitiile in vilele la aceste standarde se amortizeaza rapid (in maximum patru-cinci ani).
Cele mai multe vile de pe piata au un etaj, living si de la doua la patru dormitoare, dispun de sisteme de aer conditionat, de securitate si unul sau doua garaje. „Mai mult de 60% din vilele nou-construite in Bucuresti sunt concentrate in zona Baneasa-Otopeni. Suprafata utila variaza intre 100 si 400 mp, apartamentele si vilele se pot inchiria in conditii negociabile, mobilate sau nemobilate. Pretul de pornire poate sa scada cu pana la 15%, in functie de durata inchirierii, de marimea avansului oferit de potentialul client si de serviciile solicitate”, afirma Anca Birda de la agentia imobiliara Collieres International. In Capitala, numai pentru inchiriere, sunt disponibile complexurile imobiliare Baneasa Lake, al firmei germane Hein (30 de vile) si Scoala Herestrau Compound (17 vile). Baneasa Lake are duplexuri (vile cuplate), cu o suprafata cuprinsa intre 220 si 290 mp si cu trei nivele. Chiria lunara este de 4.400-4.900 USD, fara TVA.
In microcartierul de pe strada Gafencu sunt de inchiriat apartamente in vile, cu doua pana la patru dormitoare, si tarife de la 3.500 la 5.500 USD/luna. In Baneasa se inchiriaza si in complexul Clima, vile tip cu patru dormitoare, cu etaj si curte de 500-600 mp, la 4.500 USD/luna. Si unii proprietari ai vilelor de la Impact sau de la Isaf inchiriaza prin agentii, la pretul pietei, pe termen scurt.
Acelasi sistem se practica si in Timisoara: proaspetii proprietari ai vilelor construite de Braytim le inchiriaza cu tarife cuprinse intre 1.500 si 3.000 DM, potrivit datelor furnizate de Agentia Imobiliara Liviu Minda.
Inchirierea este inca o afacere avantajoasa. Imobilele sunt noi, nu necesita o intretinere deosebita, iar serviciile suplimentare solicitate de clienti (paza, intretinerea gradinii, menaj etc.) aduc venituri substantiale pentru proprietari.    

O agentie vinde un cartier virtual
In aceasta luna, pe piata exista si o oferta inedita: proiectul unui ansamblu de case, scos la vanzare. Firma bucuresteana Nobili Imobiliare vinde, la pachet, un teren de 18 ha (situat in vecinatatea Institutului de Geriatrie, Metro Otopeni si Aeroport), cu tot cu utilitati (retea de apa, canalizare si gaze), parcelat si cu o casa prototip, construita in mijlocul lui. Proiectul are toate avizele obtinute, precum si autorizatia de construire, dupa cum declara Liviu Ureche, directorul agentiei care il promoveaza. Complexul ar urma sa cuprinda, in afara de circa 35 de case, un motel si un restaurant. Pretul de negociere este de 39 USD/mp. Daca viitorul investitor ar dori sa extinda viitorul cartier, exista posibilitatea de a se achizitiona terenuri invecinate, care ar putea fi cumparate si grupate ulterior pana la un total de 60.000 de hectare; actualii proprietari cer 25 USD/mp.r