Care este da fapt originea reală a Covid – 19? SUA și China se acuză reciproc de faptul că ar fi ”scăpat” Covid-19 din laborator.

Experții sunt însă departe de a fi ajuns la un consens, iar Joe Biden s-a văzut pus în situația de a cere o nouă anchetă.

Care este da fapt originea reală a Covid – 19? Joe Biden insistă pentru aflarea adevărului

Preşedintele SUA, Joe Biden, a primit de la serviciile secrete un raport privind pandemia de COVID-19 care este însă neconcludent în ceea ce priveşte originea virusului, informează presa americană.

Potrivit cotidianului The Washington Post, care citează doi funcţionari familiarizaţi cu subiectul, documentul este rezultatul anchetei pe care Joe Biden a cerut-o în luna mai agenţiilor de informaţii în termen de 90 de zile.

Însă, în ciuda faptului că au analizat datele existente şi au căutat noi piste, experţii nu au ajuns la un consens cu privire la punctul de pornire a virusului, care ar fi putut trece de la animal la om sau ar fi putut fi consecinţa unui accident de laborator.

Serviciile secrete vor încerca să declasifice în următoarele zile elemente din raport pentru posibila sa publicare, au precizat funcţionarii citaţi de The Washington Post şi Reuters, scrie romaniatv.net.

Biden a anunţat în mai că a cerut o anchetă după ce un raport anterior al serviciilor de informaţii americane a dezvăluit că mai mulţi cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit în noiembrie 2019 şi a trebuit să fie spitalizaţi, după cum a publicat la acea vreme The Wall Street Journal.

Serviciile de informații americane nu se pun de acord

Cu acel prilej, Biden a explicat că serviciile de informaţii americane privilegiau ”două scenarii probabile”: fie virusul a fost rezultatul contactului dintre om şi un animal infectat, fie a fost consecinţa unui accident de laborator.

Legat de aceste două opţiuni, Biden a explicat că două dintre serviciile de informaţii din SUA înclinau să dea crezare primului scenariu, iar un al treilea serviciu secret acredita ipoteza unui accident de laborator.

Reprezentantul permanent al Chinei pe lângă Biroul Naţiunilor Unite de la Geneva, Chen Xu, a declarat marţi că laboratorul de la Fort Detrick şi cel al Universităţii Carolina de Nord din SUA ar trebui supuse unei ”anchete transparente cu acces total” pentru a stabili originile coronavirusului.

Într-o scrisoare adresată directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, diplomatul chinez a reiterat totodată că ipoteza pătrunderii SARS-CoV-2 în rândul populaţiei ca urmare a unui accident petrecut la institutul din Wuhan este ”extrem de improbabilă”, relatează Xinhua.

Sursa foto: Dreamstime.