Ca si celelalte piete financiare, asigurarile s-au dovedit, cel putin in primii ani ai tranzitiei, un teren prea dur pentru capitalul romanesc. Incapabile sa faca fata concurentei straine, sustinuta de management, experienta si practici corporatiste superioare, societatile cu proprietari locali au pierdut in fiecare an teren pe o piata pe care in primii ani dupa revolutie o stapaneau aproape in totalitate.

Cel mai avansat cu vanzarea catre un investitor strain parea a fi Dan Adamescu. In luna iunie a acestui an, grupul austriac UNIQA ajunsese la o intelegere pentru achizitionarea unui pachet de 27% din actiunile detinute la Astra Asigurari de Nova Trade, firma lui Dan Adamescu. Tranzactia de zece milioane de euro urma sa fie completata ulterior de demersuri pentru obtinerea majoritatii in actionariat. Deocamdata, concretizarea acestora ramane incerta, in conditiile in care Omniasig, unul dintre concurentii lui Dan Adamescu la momentul privatizarii Astra, solicita reluarea procesului pe motiv ca Nova Trade nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin contractul de vanzare-cumparare din 2002, cand a preluat societatea, platind 2,5 milioane de dolari pe 75,67% din actiuni. Pana cand litigiul cu Omniasig (actualmente membru al grupului Wiener Stadtische, care este interesat de o preluare a Astra la un pret cat mai mic) se va incheia, Dan Adamescu va mai avea de asteptat pana va plasa pachetul majoritar unui investitor strain.


Amenintarea cu un proces de declansare a falimentului, dar si restrictiile impuse recent de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), l-au tinut in loc cu planurile de vanzare a Ardaf, cel putin o perioada, si pe Ovidiu Tender. Omul de afaceri a avut mai multe oferte, atat din partea austriecilor de la Wiener Stadtische si UNIQA, care nu au putut definitiva deocamdata nimic la Astra, cat si a bancii ungare OTP. Dupa ce a asteptat timp de aproape sase saptamani un raspuns de la Tender, OTP a achizitionat o firma mai mica de asigurari – Ceccar Romas.


Pentru o datorie de circa un milion de euro in urma mai multor regrese neplatite, Allianz-tiriac a trimis la CSA o cerere de incepere a demersurilor de intrare in faliment a Ardaf. Inainte de a trimite in instanta cererea, CSA a incercat o mediere, iar saptamana trecuta Ardaf a acceptat sa plateasca cea mai mare parte din datorie si s-a angajat sa plateasca in curand si restul. Imediat dupa ce Allianz a solicitat falimentul Ardaf, Comisia de Supraveghere a anuntat la randul ei un set de masuri impotriva Ardaf, care a coborat cu indicii de lichiditate si solvabilitate sub limita permisa. In afara majorarii capitalului social cu circa sapte milioane de euro, pe care actionarii societatii au aprobat-o deja, companiei Ardaf i-a mai fost impusa inventarierea tuturor dosarelor, i-a fost interzis sa mai incaseze prime pentru sume asigurate mai mari de 100.000 de euro fara avizul CSA, doua persoane de la CSA urmaresc zilnic incasarile si platile facute, iar achizitiile de la companii din grupul Tender nu mai sunt permise. In luna ianuarie a acestui an, Ardaf a achizitionat cu cinci milioane de euro cladirea sediului din Bucuresti de la Tender SA. Desi exista plangeri legate de intarzieri la plata, CSA nu a decis si retragerea autorizatiei de practicare a asigurarilor RCA, principala sursa de venit a societatii. In afara celor sapte milioane de euro cu care urmeaza a fi majorat capitalul, actionarii Ardaf au promis ca vor mai aduce inca aproximativ cinci milioane de euro pentru relansarea si dezvoltarea activitatii.


De mai multa vreme se vorbeste in piata despre posibila vanzare a Asirom. Proprietar al companiei prin intermediul firmelor InterAgro si Astra Romana, Ioan Niculae si-a vazut compania pierzand oficial pozitia de lider in favoarea Allianz-tiriac in 2003. Atunci a trebuit sa isi puna la punct si situatia rezervelor dupa ce a fost sanctionata de CSA. Ioan Niculae a parut ca s-a trezit abia in 2004, cand a decis sa inlocuiasca vechea conducere cu manageri straini, carora li s-a trasat ca principala sarcina reorganizarea companiei si cresterea profitului. Primul desemnat, Fred Heat, a esuat, fiind inlocuit anul acesta cu Boris Schneider de la Wiener Staedische, grup austriac aflat in expansiune spectaculoasa pe piata romaneasca de asigurari. Interesati de Asirom s-au aratat nu numai austriecii, ci si maghiarii de la OTP. Cu ei patronul roman a discutat, dar inainte de a primi o oferta le-a transmis ca nu mai vinde. Desi Ioan Niculae nu a confirmat pana acum oficial ca vrea sa vanda compania, in piata asigurarilor exista convingerea ca toate deciziile din ultima perioada urmaresc acest scop. Niculae a solicitat, de altfel, si un raport de evaluare firmei KPMG si tot el a anuntat valoarea Asirom rezultata in urma acestuia: 200 milioane de euro. Aviz cumparatorilor!




ARDAF

In momentul de fata, din cauza coborarii indicilor de solvabilitate si lichiditate, la ARDAF se aplica mai multe restrictii impuse de CSA. Acestea vor fi ridicate doar cand banii din majorarea de capital aprobata de actionari vor intra in conturile societatii. ARDAF a fost obligata sa plateasca si o datorie la Allianz dupa ce a fost amenintata cu declansarea falimentului.



ASTRA

Lipsita de probleme nu este nici Astra. Omniasig cere rezilierea contractului de privatizare din 2002 pentru nerespectarea obligatiilor de a investi 43 milioane de dolari, inclusiv prin majorarea capitalului social. Nerespectand legislatia asigurarilor, dar neincalcand contractul de privatizare, capitalul a fost majorat nu doar in numerar, ci si prin aportul unei cladiri.



ASIROM

La finele anului trecut, cota totala de piata a Asirom nu mai reprezenta nici 16%, desi pana in 1996 nu a coborat sub 50%. Dupa privatizarea din 1997, Asirom a cumparat actiuni la firme din grupul Interagro, a facut plasamente in actiuni necotate sau in societati ulterior devenite perdante, inchise sau lichidate, gen rafinaria Astra sau Hotelul Mara din Sinaia.

Firmele romanesti pierd cote de piata

Societate

Miliarde ROL

Allianz-Tiriac

7.251

Asirom 5.411
Omniasig 3.114
ING Asigurari de Viata 3.071,9
Asiban 1.923,3
Unita 1.853,8
Astra 1.834,2
Ardaf

1.807



• Asirom a cunoscut caderea cea mai dramatica in ultimii ani in privinta cotelor de piata. Fostul lider al pietei asigurarilor, care detinea candva si monopolul politelor RCA, a ajuns sa detina la asigurarile generale (non viata) mai putin de o cincime dintr-o piata din care ii revenea mai mult de jumatate la mijlocul anilor ‘90.

• Astra si Ardaf ocupau anul trecut pozitiile sapte si opt in clasamentul pietei, fiind devansate de companii ca Allianz-tiriac, Asirom, Omniasig, ING, Asiban si Unita.