In ciuda acestora, FIFA, organismul care guverneaza fotbalul mondial, a optat pentru un aranjament in tandem. Meciurile vor avea loc in 20 de orase. Seul, in Coreea de Sud, va organiza meciul de deschidere, la 31 mai, iar in Japonia, Yokohama va fi gazda finalei, pe 30 iunie.
Nu exista o solutie mai buna ca Japonia sa-si schimbe imaginea despre sine decat noua sa generatie de „eroi” din lumea sportului. In trecut, fanii se imbulzeau sa vada staruri ca Shigeo Nagashima sau Sadaharu. Ambii, membri loiali ai echipei Yomiuri Giants de-a lungul intregii lor cariere si cetateni model pe terenul de joc, dar si in afara lui. Nu s-ar fi pomenit pe atunci ca asemenea tipi sa-si practice meseria aiurea, cu atat mai putin sa-si vopseasca parul blond. Azi, Japonia are eroi care au facut si una, si alta. Fotbalistul Hidetoshi Nakata si-a asumat riscul de a parasi viata dulce de superstar de acasa, pentru a-si incerca norocul la cel mai inalt nivel al sportului mondial. Succesul sau, in atmosfera de competitie infernala a fotbalului de grupa A din Italia, unde joaca pentru Parma, a generat un exod in masa al altor jucatori de talent. Nakata este o personalitate inflexibila si intransigenta, fidela mai degraba propriului talent decat idealurilor de echipa si sacrificiu de sine, care i-au animat pe ilustrii lui predecesori.
Oficialii Cupei Mondiale de pe cele doua coaste ale Marii Japoniei vor avea de lucru serios pentru a-si armoniza operatiunile logistice si diplomatice. Sa luam un exemplu. Numele oficial al Cupei Mondiale tiparit in engleza este: „2002 FIFA World Cup”. A fost un motiv suficient de galceava in legatura cu numele carei tari trebuie scris primul pe documentele oficiale japoneze ale cupei mondiale si pe site-urile de pe web. Acest „diferend” a fost aplanat doar dupa ce s-a decis ca ambele nume sa se omita.
Fanii se pot astepta la o etalare spectaculoasa de inalta tehnologie din partea gazdelor asiatice. Fiecare dintre cele doua tari a investit mai bine de un miliard de dolari in stadioanele care pun in valoare cele mai recente materiale, metode si idei din domeniu, iar evenimentul va fi insotit de un val de entuziasm public.
Trebuie avute in vedere diferentele culturale dintre fanii care vor strabate drumul pentru a fi prezenti la Cupa Mondiala. Coreea de Sud planuieste sa interzica fumatul pe stadioane si a propus o perioada de cinci minute imediat dupa terminarea fiecarei partide, cand spectatorilor li se va cere cu insistenta sa-si adune gunoiul pe care l-au facut in timpul meciului. Fanii europeni vor fi convinsi ceva mai greu. Cele mai mari surprize vor veni de pe terenul de joc. Echipele europene nu au castigat niciodata o cupa mondiala in afara Batranului Continent. Cu steaua Braziliei aflata in cadere temporara, turneul este deschis oricarei posibilitati. Dar nu va asteptati la un castigator asiatic.

Matthew Glendinnig