Pe timp de caniculă, primul impuls este acela de a ne răcori cu o băutură foarte rece. Greşit, spun specialiştii, care recomandă consumul de apă la temperaturi medii. Explicaţia este simplă.

Organismul consumă mai multă energie pentru reglarea temperaturii corpului în loc să absoarbă nutrienţii utili sau să digere alimentele.

Acest proces poate avea că rezultat pierderi suplimentare de apă din organism. Dacă bei orice băutură rece după masă, proteinele nu se vor prelucra pe deplin în stomac şi nu se vor descompune în aminoacizi.

Trebuie totuși știut că băuturile reci sau înghețata nu  dăunează gâtului şi le putem consuma liniştiţi în perioadele cu temperaturi ridicate, din acest punct de vedere. O infecţie bacteriană despre care nu ai habar ar putea fi, mai degrabă, cauza durerilor în gât, nicidecum îngheţata sau apa rece.

Amigdalele nu sunt reactive la diferenţele de temperatură. Ne poate ustura gâtul şi să simţim că ceva nu este în regulă în faringe, în ultimul perete din cavitatea bucală.